METEO! Vine VORTEXUL POLAR către România. Ninsori grele au fost anunțate. Stați în case. Alertă ANM

19 ian. 2023
METEO! Vine VORTEXUL POLAR către România. Ninsori grele au fost anunțate. Stați în case. Alertă ANM

METEO. În ultimele luni am avut parte de fenomene meteorologice extreme. Un ciclon, dar și un vortex polar au străbătut Europa și s-au resimțit și în România.

Au fost perioade în care temperaturile au scăzut brusc, au avut loc și ninsori însă iată că mai apoi vremea s-a încălzit chiar mai mult decât ar fi trebuit.

Mai departe, un alt vortex polar amenință Europa, mai exact vestul ei. Meteorologii anunță că acesta va afecta în primă fază Marea Britanie, loc unde oamenii au primit și un avertisment.

Aceștia sunt sfătuiți să nu iasă din case pentru că se anunță ninsori grele. În aceeași situație sunt și cei din Franța, Germania, dar și Austria, care este destul de aproape de România.

Nu este însă clar dacă vortexul va afecta și țara noastră, dar nici în ce măsură. Cert este că alte țări resimt deja efectele acestuia. Spre exemplu, în Carintia, Austria, a nins extrem de mult, într-u timp foarte scurt.

De asemenea, noaptea trecută au căzut din cer între 15 și 30 de centimetri în decurs de 10 ore, astfel că drumurile au fost blocate, iar oamenii au întâmpinat mari probleme.

METEO. Vortexul polar face ravagii în Europa

Multe gospodării au rămas și fără curent electric în urmă cu doar câteva ore și lucrurile ar putea dura, având în vedere că vortexul încă traversează Europa.

Și nici în Franța și Marea Britanie lucrurile nu arată prea bine. În Franţa, furtuna Gerard a lăsat peste 75 de mii de gospodării fără electricitate. Oamenii s-au luptat cu ploi, cu inundații, vânt puternic, dar și cu pagube pe măsură.

De cealaltă parte, în Marea Britanie, unele regiuni au devenit izolate, pentru că oamenii nu au mai putut să ajungă la muncă. Ninsorile puternice au făcut ca autoritățile să emite mai multe alerte, astfel încât populația să poată să stea în casă pentru a fi în siguranță.

Să nu uităm că o vreme similară se regăsește și în California. Nu este clar dacă România va fi și ea afectată de vortexul polar, cert este că, potrivit prognozei meteo emise de ANM, în următoarele două săptămâni ne așteaptă o vreme mult mai caldă decât normalul acestei perioade.