În ciuda faptului că guvernanții au promis că nu vor fi introduse noi taxe, noul Guvern are deja în plan introducerea a trei noi astfel de taxe și eliminarea unor beneficii din sectoarele IT și construcții. Una dintre taxe va afecta o parte a pensionarilor din România.
Cel puțin trei noi taxe vor fi introduse de noul Guvern, sau cel puți aceasta este intenția. Printre acestea se numără taxa pe pensiile mai mari de 4.000 de lei, taxa de solidaritate și taxa de primă înmatriculare. De asemenea, noua coaliție de guvernare dorește eliminarea unor beneficii pentru cei care lucrează în domeniul IT și construcții.
România ar trebui să aibă până joi un nou Guvern, care va trebui să găsească bani pentru finalul de an și, în același timp, va trebui să alcătuiască bugetul pentru anul viitor. Pentru a aduna banii necesari la buget pentru 2022 au fost prevăzute mai multe taxe, în ciuda faptului că PNL și Florin Cîțu nu doresc acest lucru.
Începem cu prima taxă, aceea pentru pensiile care depășesc 4.000 de lei pe lună. Pentru toate pensiile care depășesc această sumă se va impune un impozit de 10%, bani ce vor fi pentru contribuția la sănătate. În acest fel se anulează practic creșterea cu același procent a pensiilor pe care noua coaliția a anunțat-o.
De asemenea, va fi introdusă o taxă pentru prima înmatriculare, prevăzută și în PNRR, cu scopul de a descuraja introducerea pe piața românească a vehiculelor second-hand mai vechi de 15 ani. Există încă discuții în privința modului de introducere a acesteia.
Nu în ultimul rând, taxa pentru solidaritate va afecta în principal companiile care au o cifră de afaceri de peste 100 de milioane de euro. În privința acesteia, cei din UDMR nu doresc ca salariații cu venituri cuprinse între 2.500-3.000 de lei să fie nevoiți să le plătească. Potrivit guvernanților, această taxă este necesară pentru a acoperi investițiile de 7% din PIB pentru creșterea salariilor și pensiilor și ar urma să aducă la bugetul de stat o sumă cuprinsă între 1,4-1,6 miliarde de euro pe an.
În fine, noua coaliție de guvernare va elimina anumite beneficii din construcții și IT. Mai exact, este vorba despre scutirea la impozitul de 10% pe venit de care beneficiază în prezent angajații din aceste sectoare de activitate. Potrivit autorităților prin acordarea acestor facilități statul ar pierde anual suma de aproximativ 614 milioane de euro.