Motivul pentru care persoanele vaccinate se infectează cu coronavirus. Valeriu Gheorghiță a explicat cum se ajunge în acel punct

01 oct. 2021
Motivul pentru care persoanele vaccinate se infectează cu coronavirus. Valeriu Gheorghiță a explicat cum se ajunge în acel punct
Dr. Valeriu Gheorghiță

România se află printre țările fruntașe la nivel mondial, că număr de persoane decedate din cauza coronavirusului, în ultima perioadă. Secțiile de Terapie Intensivă s-au umplut din nou, iar numărul infectărilor a crescut alarmant. S-a ajuns deja la 12.000 de teste pozitive și încă nu s-a atins apogeul.

Valul 4 al pandemiei a lovit puternic România și asta din cauza variantei Delta a virusului, care este mult mai contagioasă decât toate celelalte. După o perioadă de acalmie, panica revine din nou printre cetățeni.

Invitat în emisiunea lui Marius Tucă Show, medicul Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare la nivel național a explicat în detaliu cu ce ne confruntăm acum.

„Această variantă virală cu contagiozitate mare (Delta – n.red.), cu circa 60% mai contagioasă față de varianta anterioară. În ultima lună avem o creștere exponențială a cazurilor, iar azi (joi, 30 septembrie – n.red.) am depășit 12 de mii de cazuri. Rata de pozitivare a testelor se menține crescută. (…) Varianta Alpha, care a generat valul trei și nu a fost așa contagioasă. Singura cale este să respectăm măsurile de prevenire a virusului, în paralel cu vaccinarea, care ne va asigura protecția față de formele severe.

De ce se infectează românii vaccinați cu COVID-19

Totul depinde de evoluția virală, de probabilitatea de a apărea o variantă virală diferită de ce avem acum. Dacă nu aveam o variantă Delta, probabil că lucrurile stăteau altfel în România. Aveam valul patru, dar nu eram în situația aceasta. Acum, la nivel național, avem o imunitate de aproximativ 50%, fie prin vaccinare, fie prin trecere prin boală”, a declarat medicul Valeriu Gheorghiță, joi seară, la Aleph News.

Mulți români refuză vaccinarea pentru că spun că serul nu îi protejează de boală. Sunt oameni care deși au fost imunizați s-au trezit pozitivi cu coronavirus. De ce se întâmplă acest lucru, este întrebarea multora. Gheorghiță a venit și cu un răspuns în acest sens.

„Vaccinul ne protejează de formele severe de boală. Persoanele vaccinate au un risc mai mic de transmitere, conform studiilor”, a spus ferm medicul.