Motivul real pentru care a explodat numărul cazurilor de COVID-19 în ultimele zile. Valeriu Gheorghiță a spus adevărul

21 sept. 2021
Motivul real pentru care a explodat numărul cazurilor de COVID-19 în ultimele zile. Valeriu Gheorghiță a spus adevărul
Dr. Valeriu Gheorghiță

Nu mai sunt locuri disponibile la ATI – este din nou mesajul alarmant al autorităților. Deja numărul cazurilor noi de coronavirus se apropie de 7.000, iar în București se vor impune în curând noi restricții și asta pentru că rata de infectare va ajunge în mod cert 3 la mia de locuitori.

Medicul militar, Valeriu Gheorghiță a fost întrebat care este explicația pentru numărul mare de bolnavi care ajung pe secțiile de terapie intensivă în ultima perioadă. Totuși în lunile de vară, lucrurile păreau să se fi calmat, însă începând cu luna septembrie lucrurile se complică.

„Este o crestere alarmanta a numarului de cazuri grave care ajung in ATI. Din datele pe care le detin, doua treimi din locurile ATI deja sunt ocupate. Cred ca aceasta crestere abrupta poate fi explicata partial prin faptul ca marea parte a pacientilor diagnosticati stau la domiciliu, nu declara diagnosticul si se autotrateaza si ajung cu forme grave la spital, unde sunt internati direct la ATI. Probabil ca sunt si cazuri de autostestare la domiciliu si raman in izolare, iar cand evolutia e nesatisfacatoare se adreseaza unitatilor medicale”, a declarat Valeriu Gheorghiță.

Când va fi apogeul creșterii cazurilor noi de COVID

Nelu Tătaru, consilier onorific al premierului Florin Cîţu pe probleme de sănătate și în gestionarea pandemiei de COVID este de părere că în luna octombrie vom atinge gradul cel mai mare de noi infectări. Acesta insistă ca lumea să se vaccineze, dar momentan fără succes. Oamenii continuă să fie reticenți.

„Poate nu a înțeles lumea. Atât timp cât suntem pe același grad de imunizare, aceste valuri se vor repeta, vom avea valurile 5, 6. Că vrem sau că nu vrem. Trebuie să ajungem la un grad de imunizare încât această boală să fie una sezonieră, primăvara – toamna, să spunem. Cum avem gripa în acest moment”, a spus Nelu Tătaru la Digi24.

Fostul ministru al sănătății a explicat că „sunt tulpini care se modifică. Virusul nu ne iartă” și că „noi ne facem o apărare, dar și virusul își face la rândul lui niște mecanisme de apărare”. „Găsindu-ne cu o imunitate pregătită, putem face față și transforma această boală severă, mortală în acest moment, într-o boală respiratorie obișnuită”, a mai spus el.