O tânără a intrat în comă după ce a luat Paracetamol. Câte pastile a înghițit într-o singură zi: și-a intoxicat ficatul

29 sept. 2021
O tânără a intrat în comă după ce a luat Paracetamol. Câte pastile a înghițit într-o singură zi: și-a intoxicat ficatul
Foto: Hasty Words from Pixabay

Paracetamolul este un medicament deosebit de toxic, dacă este luat în exces. El dereglează funcția hepatică chiar și atunci când este administrat corect, însă dozele mare pot provoca și moartea. O tânără în vârstă de 24 de ani a înghițit într-o singură zi 60 de comprimate de paracetamol.

Aceasta a vrut să se sinucidă, din cauza unei suferințe din dragoste. A fost adusă de urgență, în comă la Unitatea de Primire a Urgențelor de la Spitalul Sf. Spiridon din Iași. Medicii au făcut imposibilul ca să o salveze. Au pornit imediat ședințele de dializă hepatică, cu scopul de a elimina substanțele toxice din organism.

Trebuie menționat că Paracetamolul provoacă insuficiență hepatică atunci când este administrat în cantități foarte mari, cum a fost și cazul de față

„A fost internată în stare gravă, cu un bilanț profund alterat și cu afectare hepatică importantă. Din fericire, pacienta și-a revenit aproape complet după două ședințe de dializă hepatică, în momentul de față este conștientă, cooperantă și internată pe Secția de Nefrologie”, a declarat conf. univ. dr. Ionuț Nistor, medic primar nefrolog și purtător de cuvânt al Spitalului Clinic „Dr. C. I. Parhon” din Iași.

Medicii au transmis că după cele două ședințe, analizele și funcția hepatică au început să-și revină. Tânăra ar fi murit dacă nu i-ar fi fost făcută dializa hepatică.

Medicii atrag atenția cu privire la Paracetamol

„Am vorbit astăzi cu ea și își dorește să nu mai treacă nimeni printr-o asemenea experiență și îi pare rău pentru ce a făcut. În același timp, se bucură că a trecut peste această încercare, iar echipa medicală are această satisfacție: văd că un tânăr care a venit în comă și cu o speranță foarte mică de viață poate să plece fără sechele la domiciliu”, a mai declarat conf. univ. dr. Ionuț Nistor.

Medicii de la Spitalulul Clinic „Dr. C. I. Parhon” au dorit să atragă atenția încă o dată cu privire la administrarea Paracetamolului de către populația generală și de accidentele care pot apărea în momentul în care consumarea acestuia se face necontrolat, în doze nesupravegheate.

„Toxicitatea hepatică a Paracetamolului este ridicată la doze apropiate de doza terapeutică. Recomand administrarea medicamentelor doar sub supraveghere medicală și păstrarea lor în locuri ferite pentru persoane vulnerabile. Prima dializă hepatică, procedura prin care i-a fost salvată viața tinerei, a fost pentru prima dată realizată în România la spitalul nostru, în 2003. Avem experiență mare, iar dializa hepatică permite tratarea rapidă a acestor cazuri”, a declarat prof. univ. dr. Adrian Covic, coordonator al Compartimentului de Transplant Renal din cadrul spitalului.

În urmă cu câteva luni, un student tot din Iași a luat 12 comprimate de Paracetamol într-o singură zi pentru a se trata de răceală și a ajuns în stare gravă la spital. Nu luați Paracetamol preventiv! Consultați medicul!