OMV Petrom face ravagii în România! Cât va ajunge să coste benzina și motorina în următoarele săptămâni. Este o sumă enormă

23 ian. 2023
OMV Petrom face ravagii în România! Cât va ajunge să coste benzina și motorina în următoarele săptămâni. Este o sumă enormă
Photo by sippakorn yamkasikorn on Unsplash

OMV Petrom este lider pe piața de carburanți din România și compania care stabilește practic și prețul per litru de benzină sau motorină. După scandalul Schengen, au apărut însă probleme mari. Mulți clienți din țata noastră au ales să boicoteze stațiile care aparțin austriecilor, iar ca răspuns aceștia au scăzut prețul.

Autoritățile române au cerut o taxă de solidaritate, impusă de către UE pentru că fac profit mare din carburanți, dar OMV Petrom a refuzat să o achite folosindu-se de câteva trucuri financiare. Momentan compania este în conflict cu Guvernul României și rămâne de văzut ce se va întâmpla mai departe.

În tot acest context, veștile pentru toți posesorii de mașini sunt din ce în ce mai proaste. În următoarele săptămâni, prețul la benzină și motorină ar putea depăși 8 lei. Reamintim că scăzuse sub 6 lei în luna decembrie când subveneția acordată de stat era încă activă și când OMV Petrom a ales să țină prețul mai jos pentru a stopa boicotul.

De ce va sări din nou în aer prețul la benzină și motorină?

Acum, însă prețul petrolului a crescut destul de mult și în mod cert giganții din industrie nu vor dori să piardă bani. Analistul Adrian Negrescu spune că totul va sări din nou în aer pe piață.

”Scumpirea carburantilor are drept cauza directa cresterea pretului petrolului din ultimele zile, eliminarea compensarii de 50 de bani si embargoul la adresa petrolului rusesc – masura care a determinat benzinarii romani sa fie nevoiti sa cumpere petrol din alte tari, mai scump.

Asa cum estimam la finele anului trecut, piata petrolului va fi una fluctuanta in 2023, cu creşterii si scaderi tot mai dese, in functie de interesele producatorilor, mai a celor din OPEC, si a dinamicii cererii. Daca China, poate cel mai mare consumator de petrol din lume, isi va relua productia industriala, dupa perioada de lockdown, este de asteptat ca pretul petrolului sa creasca pe toate pietele.

În aceste condiții, ”nu este exclus ca in saptamanile viitoare sa vedem din nou la pompa preţuri de peste 8 lei pe litru, mai cu seama ca din februarie, embargoul la adresa petrolului rusesc va deveni total”, avertizează analistul Adrian Negrescu, pe Facebook.