Orice român poate primi 1.000 de lei pe lună din partea Guvernului. Ce condiție trebuie să respecte. Banii pot fi folosiți pentru facturile la curent și gaze

10 nov. 2022
Orice român poate primi 1.000 de lei pe lună din partea Guvernului. Ce condiție trebuie să respecte. Banii pot fi folosiți pentru facturile la curent și gaze

Se dau bani de la stat pentru acești români, sau cel puțin asta se are în plan în perioada următoare. Comisia Europeană și Guvernul României pun la punct toate detaliile chiar în aceste momente.

În realitate se dorește oferirea unui sprijin lunar, sub formă de carduri, pe care anumiți români să îi poată folosi pentru a-și achita factura la lemne, sau la încălzire, având în vedere criza actuală.

În total Guvernul României ar avea la dispoziție un miliard de euro pentru plata acestui tip de ajutoare, din fonduri europene.

Cine va primi însă banii? Conform celor spuse de Marcel Boloș, peste 1 milioane de români ar avea nevoie de un astfel de ajutor financiar pentru a depăși iarna.

În această categorie se încadrează românii care au venituri între 1.500 și 2.000 de lei. Cum se va face plata? Surse guvernamentale au declarat recent pentru România Tv că beneficiarii vor primi pe card supa de 1.000 de lei.

Banii, care vor putea fi folosiți pentru facturi la gaze, curent, lemne, încălzire sau schimb de electrocasnice vor putea fi folosiți doar în perioada ianuarie – aprilie 2023.

Cum ar putea fi acordați cei 1.000 de lei

O altă variantă este însă plata în tranșe. Astfel, beneficiarii ar putea primi 100 de lei lunar, pentru toate cele menționate anterior. Guvernul nu a luat încă o decizie finală, drept urmare încă nu este clar care dintre cele două variante ar urma să intre în vigoare.

Oricum ar fi, este cât se poate de clar că persoanele vulnerabile vor primi în final un ajutor din partea statului pentru a depăși această iarnă.

Marcel Boloș declara însă că există și posibilitatea ca suma să fie mai mare, în funcție de ce se va decide la final.

”Este posibil ca din simulări, pentru că acum se lucrează și la partea de simulări a numărului de beneficiari și coaliția a solicitat să existe mai multe alternative, respectiv să creștem această limită de venit, să zicem undeva în jurul sumei de 2000 de lei, aceste lucruri urmând a fi clarificate în mecanismul care se va pune la punct pentru derularea acestei scheme.

Deci există și perspectiva aceasta de creștere a numărului de beneficiari, ținând cont și de bugetul pe care îl avem la dispoziție.”, a explicat Marcel Boloș.