Gigi Becali spunea zilele trecute că marele interpret de muzică populară, Petrică Mîțu Stoian nu a murit din cauza terapiei din camera hiperbară, dar că nu poate spune mai multe. Milionarul are și el o clinică de acest tip, însă nu are studii de specialitate, așa că mesajul lui este considerat revoltător de medici. În plus, primele date ale autopsiei arată că artistul a decedat tocmai din cauza expunerii sale la această procedură.
Presiunea publică a făcut ca autoritățile să ia măsuri. Astfel DSP a mers la Clinica Nera, acolo unde s-a tratat Petrică Mîțu Stoian și a aplicat amenzi în valoare de 150.000 de lei. Au fost depistate foarte multe nereguli. Este revoltător că a fost lăsată să funcționeze și să se promoveze.
Reporterul Antena 3, Carmina Pricopie a dat detalii, care sunt de-a dreptul uluitoare. Practic zeci de oameni au fost puși în pericol și doar prin minune au scăpat. Din păcate, pentru Petrică Mîțu Stoian nu s-a mai putut face nimic.
„Cei de la clinica respectivă aveau trei autorizații de funcționare. Iar cea care se referă la medicină hiperbară a fost eliberată pe 14 decembrie 2020. Ori ne aducem cu toții aminte că acest spațiu de recuperare oncologica a fost finalizat, în mare parte, din fonduri venite de la Compania Națională de Investiții, iar inaugurarea acestei clinici a fost făcută, cu mare fast a vremea respectivă, în octombrie, deci doar cu două luni înainte de primirea acestei autorizați”, a explicat, la Antena 3, Carmina Pricopie.
„Clinica funcționează cu un medic specialist în specialitatea psihiatrie care deține atestat de studii complementare în medicină hiperbară eliberat de Ministerul Sănătății, cinci asistenți medicali, un medic primar de medicină de familie și un medic cu specialitatea ORL. La ora și data controlului, medicii nu erau prezenți în unitate, deși aceștia trebuia să se afle acolo, conform orarului afișat, între orele 13:00 și 18:00.”, mai spun cei de la DSP.
„Acordul și consultul medicului pentru tratament hiperbaric sunt realizate online iar supravegherea pe perioada terapiei se face de către medici cu care unitatea a încheiat contracte de prestări servicii. Ședința durează 70 de minute, incluzând compresia și decompresia.” a mai precizat Carmina Pricopie, conform rezultatelor controlului făcut de DSP.
„Dincolo de această anamneză online, pacientul nu are un dosar medical complet. Pentru că, înainte de orice intervenție medicală, medicul care urmează să facă această intervenție îți da o fișa cu mai multe examene imagistice sau de laborator pe care pacientul trebuie să le facă. Ori nu s-a întâmplat așa. Din ce spun cei de la DSP, regretatul artist a mers doar cu un rezultat al unui CT, realizat din propria inițiativa pe 22 octombrie, iar fișa de internare la clinica respectivă nu era completată corespunzător”, a mai explicat jurnalistul Antena 3.