Ploaie de stele căzătoare pe 16 noiembrie! Unde pot fi văzute frumoasele leonide în România cel mai bine

15 nov. 2021
Ploaie de stele căzătoare pe 16 noiembrie! Unde pot fi văzute frumoasele leonide în România cel mai bine

Românii se vor putea bucura de un adevărat spectacol în noaptea de 16 spre 17 noiembrie. Specialiștii anunță o ploaie de stele căzătoare impresionantă care va putea fi admirată din mai multe zone ale țări.

Leonidele sunt unul dintre numeroasele roiuri de meteori active în an, iar de această dată vor fi vizibile, în luna noiembrie,  punctul maxim fiind atins în noaptea de 16 spre 17 noiembrie, în România.

Pentru a vă bucura de o imagine impresionantă, cel mai bun loc pentru a urmări fenomenul astronomic este în zone fără lumină artificială, la sate sau la marginea orașelor.

Conform Observatorului Astronomic „Amiral Vasile Urseanu”, leonidele sunt resturi ale cometei Temple-Tuttle, care a trecut la periheliu în 1998. În perioada 1998-2002, Pământul a trecut, anual, printr-o regiune plină de praful lăsat de nucleul cometei. Astfel s-au produs adevărate furtuni de meteori.

În traiectoria sa, Cometa Temple-Tuttlea a lăsat pe orbită cantități mari de praf care intră în atmosfera Pământului când acesta trece prin locul unde se află ele. Aceste particule pătrund cu o viteză extremă în atmosferă, iar prin frecarea cu aerul fac ca acesta să emită lumină. Aceste dâre de lumină poartă numele de „meteori”, în timp ce publicul le numește „stele căzătoare”.

Cât ține ploaia de stele căzătoare și unde o puteți privi

Cei care stau în orașe mari nu se vor putea bucura de această priveliște. Din cauza iluminatului stradal sau al semnelor luminoase de pe clădiri, ploaia de stele căzătoare va fi foarte puțin sesizabilă.

Specialiștii spun că cel mai bun loc pentru a vedea în detaliu ploaia de stele din noaptea de 16 noiembrie este fie la țară sau la munte. De asemenea, dacă suntem hotărâți putem merge și la marginea orașelor mari, unde nu este nicio urmă de lumină artificială.

Conform specialiștilor, cei care vor privi fenomenul astrologic vor vedea maxim 20 de meteori pe oră. Țineți cont de faptul că nu veți avea nevoie de niciun dispozitiv pentru a vă bucura de ploaia de stele, iar fenomenul va dura cel puțin o oră.