PNL renunță la Florin Cîțu premier! Pe cine vor să numească, cu condiția ca Dacian Cioloș să se retragă

15 oct. 2021
PNL renunță la Florin Cîțu premier! Pe cine vor să numească, cu condiția ca Dacian Cioloș să se retragă

Coaliția de guvernare s-au putea reface. Este unul dintre scenariile la care se lucrează și dorința președintelui Klaus Iohannis. Este, însă bătaie mare pe funcție de premier. Este clar că Dacian Cioloș nu va putea să formeze o majoritate, așa că va fi obligat să-și depună mandatul.

Se pare că și liberalii ar fi gata să cedeze. Surse politice au dezvăluit pentru ShowBlitz.ro că Florin Cîțu rămâne prima variantă de prim ministru a PNL, dar dacă se va retrage Dacian Cioloș, pentru a ieși totuși din această criză sunt dispuși să vină cu alt nume.

Dan Vîlceanu, un apropiat al lui Florin Cîțu ar fi prima opțiunea, relatează același surse. În cursa scurtă se mai luptă și Lucian Bode, dar și Nicolae Ciucă, minustrul Apărării. Acesta din urmă nu are, însă deloc susținere în partid.

Renunță Dacian Cioloș la mandat?

Dacă PNL, UDMR și USR nu se înțeleg, atunci am putea avea parte în primăvară de alegeri anticipate. La cum arată sondajele, PSD și AUR ar fi marii câștigători, iar liberalii, dar și cei din USR ar trece în opoziție. Practic ar pierde tot.

În plus, s-ar putea lua în calcul inclusiv suspendarea președintelui Klaus Iohannis, așa că un astfel de scenariu nu este de dorit de niciunul dintre partide. Totuși până acum toate negocierile au eșuat.

Dacian Cioloș este dispus să meargă în fața președintelui Klaus Iohannis și cu un Guvern monocolor, doar că susținerea pentru acesta este zero. UDMR nici nu vrea să audă de această variantă.

Dacian Cioloș a înaintat și el două propuneri de premier, ca să se retragă, Ilie Bolojan sau Emil Boc.

Așadar sunt mari șanse să se refacă în perioada următoare coaliție, iar PNL să dea un nou nume de premier. Florin Cîțu ar putea reveni pe postul de ministru al Finanțelor sau chiar vicepremier, după cum relatează aceleași surse. În momentul de față nu este luată nicio decizie fermă și se lucrează cu mai multe ipoteze.