Previziuni înfiorătoare pentru România ale unui celebru epidemiolog. Câți români se vor îmbolnăvi în următoarele două săptămâni și câți vor muri

21 oct. 2021
Previziuni înfiorătoare pentru România ale unui celebru epidemiolog. Câți români se vor îmbolnăvi în următoarele două săptămâni și câți vor muri
Foto: Matteo Jorjoson on Unsplash

Previziunile pandemiei de coronavirus sunt sumbre în ultima perioadă și se pare că nici în următoarele zile nu va avea o evoluție mai bună. Potrivit medicului epidemiolog Octavian Jurma în următoarele 14 zile, aproximativ un milion de români se vor infecta şi 10.000 vor muri din cauza COVID 19.

În prezent România are de 20 de ori mai multe cazuri decât s-au înregistrat în valul unu al pandemiei, atunci când a fost instituită carantina la nivel național, spune medicul.

„Vă daţi seama că azi avem de 25 de ori mai multe cazuri azi decât în urmă cu 8 săptămâni? Avem de 20 de ori mai multe cazuri decât în vârful valului 1. Da, valul acela în care am stat 30 de zile în carantină ca să nu ajungem ca Lombardia. Acum am ajuns mai rău ca Lombardia pentru că am refuzat carantină de 30 de zile şi prin asta am refuzat să mai avem vreodată doar 500 de cazuri pe zi în vârful unui val. Acum le arătăm noi italienilor cum arătă un val pandemic în care politicienii au luat locul medicilor”, a spus Jurma într-o postare pe Facebook.

Următoarele două săptămâni, critice

Cel puțin în următoarele două săptămâni se va atinge vârful acestui val de pandemie, consideră medicul Octavian Jurma. Acesta spune că foarte mulți se vor infecta în această perioadă, dar doar o mică parte a acestora vor fi de fapt depistați.

„Vom continuă la acest nivel stratosferic încă cel puţin 2 săptămâni. 1 milion de români se vor îmbolnăvi în următoarele 2 săptămâni dintre care vom depista doar 200.000. 10.000 de români vor fi ucişi de COVID-19 în următoarele 2 săptămâni dintre care vom depista doar 5.000. Nu vă arăt aceste cifre ca să vă îngrozesc, ci ca să vă trezesc”, a estimat Octavian Jurma.

„Chiar dacă nu ne pasă de ceea ce se întâmplă în spitale, numărul de decese ne va lovi pe toţi. Indiferent ce credem despre pandemie şi vaccin sunt prea puţini care vor putea nega moartea unui cunoscut. Moartea este ultimul apel la trezirea din minciună”, avertizează medicul Octavian Jurma.

Miercuri, Grupul de Comunicare Strategică transmitea că la terapie intensivă sunt internaţi 1.799 de pacienţi, dintre care 39 sunt copii. De asemenea, se înregistrau 17.158 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2 și 423 de decese, unul dintre acestea fiind un adolescent de 16 ani, care nu era vaccinat.