Primul județ din România care intră în colaps medical. Spitalele nu mai pot primi pacienți

23 oct. 2021
Primul județ din România care intră în colaps medical. Spitalele nu mai pot primi pacienți
Foto: Mufid Majnun on Unsplash

Sunt probleme mari în spitalele din întreaga țară, însă situația pare scăpată de sub control în unele zone. Valul mare de infectări a epuizat medicii, iar secțiile de terapie intensivă sunt umplute până la refuz. Directorul DSP Arad, Horea Timiș a cerut ajutorul comunității pentru că sistemul medical a intrat în colaps.

Acesta face apel la medicii pensionari, voluntari și firmele care pot ajuta spitalele pentru că situația este într-adevăr una dramatică și nu mai găsește soluție în acest moment. Echipamentele nu mai fac față, iar numărul mare de pacienți a blocat toată activitatea.

„După ce ieri eram îngrijorați că am atins 407 cazuri….azi vă anunț că avem 508 pozitivi …în 24 de ore… prin comparație în alte valuri abia atingeam 150…..în ritmul acesta nici cu toate paturile din județ nu ai cum să faci față cu sistemul forjat la maximum, resursele umane terminate, stații de oxigen care merg de o lună la maximum, ventilatoare care pică unul după altul… Măsurile trebuiau să vină înainte să ajungem aici… vor avea efect peste 14-21 de zile, până atunci noi trebuie să rezistăm și să susținem colegii din spitale”, a transmis Horea Timiș.

Apel dipserat al șefului DSP Arad

Șeful DSP spune clar că lucrurile au scăpat de sub control și că în acest moment este nevoie de orice sprijin pentru a depăși această criză. El a rugat pe toți cei care pot ajuta să o facă pentru că altfel nu mai vede nicio ieșire din această dramă.

Medicii de familie trebuie să monitorizeze toate cazurile de la domiciliu..și nu sunt puține și vor fi tot mai multe. Rog, inclusiv cadrele medicale pensionate, să ajute cum pot în această perioadă. La DSP pot să vină medici pentru anchetele epidemiologice… suntem primul nivel de contact și triaj cu pacienții. La Crucea Rosie să apeleze toți cei care pot să fie voluntari la spital. Companiile private trebuie să fie în jurul spitalelor, să susțină cum pot la nevoie, să țină legătura cu managerii. Niciodată în toată cariera noastră, cel puțin în ultimii 25 de ani, nu am întâlnit așa ceva”, a precizat Timiș, conform Mediafax.ro.

Potrivit raportării de vineri, 407 persoane s-au infectat în 24 de ore în județul Arad.