Probleme mari pentru frații Dedeman! Oferte mincinoase și prețuri care păcălesc. Puteți rămâne fără toți banii de pe card

11 nov. 2021
Probleme mari pentru frații Dedeman! Oferte mincinoase și prețuri care păcălesc. Puteți rămâne fără toți banii de pe card
Sursa foto: dedeman.ro

Cum febra reducerilor de Black Friday este în toi, foarte multe persoane rău intenționate profită de apetitul românilor când vine vorba de cumpărături. Au apărut mai multe oferte false care se folosesc de numele brandului Dedeman și care vă pot induce în eroare.

Brandul Dedeman, deținut de frații Pavăl, a devenit ținta atacatorilor cibernetici, care au copiat identitatea acestuia. Pentru că de Black Friday românii se grăbesc să achiziționeze cât mai repede produsele dorite, atacatorii au hotărât să profite de această ocazie.

Practic, vă puteți trezi cu prețuri mici și fel de fel de oferte înșelătoare pentru ca în final să rămâneți fără bani, iar datele personale să fie procesate de niște persoane necunoscute, avertizează DSNC.

”De obicei, în fiecare an, în perioada reducerilor de #BlackFriday şi a sărbătorilor de iarnă, atacatorii îşi intensifică tentativele de fraudare a utilizatorilor, profitând de viteza cu care facem acţiuni în mediul online (…) Metodele prin care ei încearcă să extragă de la potenţialele victime date personale, financiare sau de autentificare implică de obicei tactici de inginerie socială, folosite în contextul unor mesaje promoţionale false, create special de atacatori.

La ce trebuie să fiți atenți când comandați de Black Friday

Acestea arată similar cu cele legitime şi sunt de regulă găzduite pe site-uri compromise sau unele nou create. În cazul prezentat în imagine, atacatorii copiază identitatea de brand Dedeman pentru a convinge potenţialele victime că este vorba despre o iniţiativă legitimă, însă dacă suntem atenţi la adresa de pe care soseşte acel mail, putem observa cu uşurinţă că este una neoficială şi fără nicio legătură cu compania, de pe un domeniu .surf”, precizează experţii în securitate cibernetică.

Chiar dacă vă grăbiți să achiziționați rapid lucrurile dorite de Black Friday, mare atenție la micile detalii, căci v-ați putea trezi fără bani. Cei de la DSNC dau exemplu, în cazul Dedeman, textul înşelător scris în limba română are greşeli gramaticale evidente, ”semn că a fost tradus din altă limbă cu un instrument automat de traducere”.

Mai mult de atât, specialiștii în securitate cibernetică ne mai recomandă să fim atenți la expeditorul mesajului care ne anunță în legătură cu reducerile, pentru a evita o eventuală fraudă.

”Înainte de a face click, analizaţi cu atenţie link-urile provenite din surse cunoscute sau cele din mesaje suspecte venite de la contactele dumneavoastră, în care vi se cere să faceţi o acţiune fără prea multe explicaţii suplimentare. Verificaţi cu expeditorul trimiterea mesajului respectiv, atunci când nu sunteţi siguri!”, recomandă DNSC.