PSD a decis! Cu ce propunere de premier vor merge în fața lui Klaus Iohannis! Vasile Dîncu a făcut anunțul oficial

10 oct. 2021
PSD a decis! Cu ce propunere de premier vor merge în fața lui Klaus Iohannis! Vasile Dîncu a făcut anunțul oficial
Vasile Dîncu

În plină criză, România nu are guvern, ci doar un executiv interimar, care nu are puteri depline. Situația este dramatică în contextul în care numărul cazurilor de coronavirus crește de la o zi la alta, iar stocurile de medicamente s-au epuizat. În acest context, partidele politice nu reușesc să se pună de acord.

PSD este partidul din Parlament care are cele mai multe procente, însă nu pot face o majoritate nici dacă s-ar înțelege cu AUR. PNL refuză să-l schimbe pe Florin Cîțu din funcție, iar USR nu dorește să-l suțină. Deci pe scurt, haos generalizat.

Vasile Dîncu, cel mai inflent om din PSD la ora actuală, a anunțat la Prima Tv, la emisiunea Insider Politic cu Sebastian Zachamn, că partidul pe care-l preprezintă nu va merge în fața lui Klaus Iohannis cu un nume de premier și că șeful face doar un joc tactic pentru a-l menține pe Florin Cîțu în funcție cât mai mult.

Ce planuri are PSD cu noul premier

„Nu mergem în acest moment cu nicio propunere, pentru că vrem să vedem ce vrea preşedintele, în primul rând. Preşedintele este cel care s-a aflat în spatele cel puţin a unei părţi din această criză – cea politică, a girat-o, până la urmă, girându-l pe Florin Cîţu – şi trebuie să-şi refacă guvernarea pentru că acest tip de guvernanţă, nereuşit până acum, cel puţin din perspectiva rezultatelor guvernării – în acest timp este eroul principal”, a declarat preşedintele Consiliului Naţional al PSD, Vasile Dîncu la Prima Tv.

Acesta este de părere că premierul interimar Florin Cîţu ar fi trebuit să renunţe la funcţie înaintea moţiunii de cenzură. Și asta pentru a nu mai prelungi criza. Este clar că nimeni nu-l mai dorește în această poziție.

„Îmi spune lumea: ”Bun i-aţi dat jos, acuma duceţi-vă la putere!” Cum să mergem la putere? Pentru că este atributul preşedintelui să numească premierul. Preşedintele s-a pronunţat mai demult că nu va mai pune niciodată un premier al Partidului Social Democrat. Am mers cu propunere după alegeri şi am fost refuzaţi. Acum, de bun simţ ar fi fost ca domnul Cîţu, după ce a observat că are o majoritate de 281 de voturi în Parlament împotriva lui, să îşi dea demisia şi preşedintele să refacă cum să revenim la situaţia de la început, situaţia de după alegeri şi să dea ocazia unui preşedinte de partid care va fi fost acolo să creeze o majoritate. Normal ar fi fost ca PSD, pentru că a avut cele mai multe voturi, a câştigat alegerile, chiar dacă nu a făcut 51%. Acum vrem să vedem dacă preşedintele trage de timp, dacă preşedintele s-a gândit chiar la o soluţie şi are o soluţie, pentru că nu are rost să ne ducem cu o propunere atunci când nu ni se cer propuneri, pentru că o facem în van”, a adăugat Vasile Dîncu.

Cum se va ieși din criză

Liderul social democrat a mai spus și faptul că luni dimineaţă PSD se va discuta în Biroul Permanent Naţional despre situația creată și atunci se valua o decizie finală cu privire la mandatul cu care delegaţia partidului la merge la Cotroceni. El a insistat că „preşedintele a greşit când a girat un asemenea personaj”.

„Eu nu văd o rezolvare la această criză şi nu cred că se va rezolva foarte repede, eu cred că mai degrabă se trage de timp, pentru că există o utopie recentă, mai ales la coaliţia de dreapta. Mi-au spus-o foarte mulţi prieteni de dreapta pe care-i cunosc de 20-30 de ani şi care sunt sinceri cu noi, prin Parlament când ne întâlnimsau în altă parte: «Va veni acel El Dorado, PNRR-ul cu o grămadă de bani şi acum este o goană după aur, de fapt. Până în primăvară, dacă ne vin banii ăia, ne vine acum un avans, până în primăvară noi vom putea să îi convingem pe oameni, să le dăm bani, să îi cumpărăm, de fapt». Nu se poate ca la Congresul PNL, să-i cumperi pe toţi oamenii, aşa cum săracii primari sunt obişnuiţi să li se întâmple acest lucru”, a mai spus Vasile Dîncu, care a mai adăugat și că am avut parte de o „fraudă” şi „deturnare de fonduri” în distribuirea banilor publici după criterii politice.