PSD și USR nu mai susțin Guvernul Ciucă! Ce plan au cei de la PNL și cum va ieși România din această criză politică fără precedent

24 oct. 2021
PSD și USR nu mai susțin Guvernul Ciucă! Ce plan au cei de la PNL și cum va ieși România din această criză politică fără precedent

La fiecare 5 minute, un român moare de COVID-19. O titrează cu litere mari presa internațională în frunte cu Reuters. Pandemia a șubrezit puternic Europa și aceiași jurnaliști arată într-o analiză detaliată că în curând în Europa de Est vom avea 20 de milioane de infectări. În acest context, politicienii români nu sunt capabili să găsească o soluție pentru ca mărcar țara să aibă un Guvern.

După eșecul previzibil cu Dacian Cioloș, președintele Klaus Iohannis l-a desemnat premier pe generalul Nicolae Ciucă. Liberalii vor să construiască un guvern minoritar PNL-UDMR și să obțină susținerea PSD. Marcel Ciolacu a anunțat, însă că primele negocieri purtate la Vila Lac au eșuat.

Mai mult decât atât, acesta a transmis că nu-l mai dorește în echipa de negociere pe Florin Cîțu, președintele PNL. Astfel că în următoarele zile, liberalii vor trebui să-i găsească un înlocuitor. Nici USR nu are de gând să susțină executivul Ciucă, dacă nu sunt reprimiți în Guvern.

Ce plan au cei de la PNL să rezolve criza politică

Până cel mai târziu duminică, România ar trebui să aibă un guvern votat în Parlament, cu Nicolae Ciucă premier și miniștri de la PNL și UDMR. Dacă PSD nu va acorda vot pentru acest cabinet, înseamnă că se va merge pe alegeri anticipate, iar țara noastră nu va ieși din criza politică în plină pandemie. Asta va face ca problemele sociale și economice să se acutizeze.

Planul liberalilor este de a determina în cele din urmă PSD să accepte un Guvern Ciucă pentru următoarele 6 luni, iar apoi se vor purta negocieri noi sau se va pune din nou pe masă varianta alagerilor anticipate.

O mare parte din PSD nu dorește să voteze Guvernul PNL acum și tocmat de aceea se și fac aceste jocuri de imagine cu Marcel Ciolacu. De cealaltă parte, Florin Cîțu vrea să arate că PNL nu face blat cu PSD și refuză toate condițiile impuse de social democrați. După acest joc penibil, desfășurat în timp ce la fiecare 5 minute un român moare, se va vota probabil cabinetul Ciucă temporar, pentru că în primăvară acest ar urma să fie înlocuit. Însă depinde mult de contextul politic și social la acel moment.

Ce mesaje transmite Florin Cîțu

„Responsabilitate – aceasta este singura soluţie în acest moment. Cei de la USR şi PSD trebuie să înţeleagă şi să arate că pot lăsa deoparte interesele politice, măcar în această perioadă critică. L-am propus pe Nicolae Ciucă pentru formarea noului Guvern, am dovedit responsabilitate şi dorinţa de a găsi soluţii.

În acest moment nu trebuie să fie vorba despre negocieri obscure sau despre persoane. Şi, mai important, trebuie să şi arătăm că suntem dispuşi să facem ceea ce spunem. Mesajul PNL este unul foarte clar: România are nevoie de responsabilitate, stabilitate şi liberalism!”, a scris Florin Cîţu, duminică, pe Facebook.

Cu puțin timp înainte, acesta declarate că este momentul ca partidele care au votat moţiunea de cenzură să susţină un guvern PNL-UDMR. Liberalii au dat dovadă de responsabilitate și au ales să-l susțină pe Nicolae Ciucă pentru funcția de premier.

„Ceea ce vreau să spun eu este foarte important. S-a tot vorbit de responsabilitate în această perioadă. Ăsta e momentul! Acum avem şansa să arătăm că suntem responsabili – şi cei de la PSD, şi cei de la USR -, să trecem România prin iarnă. Eu am arătat că sunt responsabil şi am făcut acel pas, am venit cu un alt premier, PNL a înţeles momentul. E momentul ca şi alte partide care au votat moţiunea pe persoană fizică împotriva mea, să vină acum şi să spună da, mergem şi susţinem un guvern al PNL şi UDMR”, a spus Cîţu, duminică, la intrarea în sediul central al partidului, care a dat asigurări că nu va face parte din viitorul Executiv, dar că lucrează împreună cu premierul desemnat pentru conturarea unei majorităţi care să susţine Guvernul.