Raluca Turcan a spus adevărul. Cu cât vor crește pensiile în cele din urmă după recalculare

08 nov. 2021
Raluca Turcan a spus adevărul. Cu cât vor crește pensiile în cele din urmă după recalculare

Milioane de pensionari așteaptă cu nerăbdare să vadă ce pensii vor încasa după ce recalcularea acestora va fi gata. Cu toate astea, Raluca Turcan încearcă să îi facă să înțelegă că nu se poate vorbi de majorări foarte mari.

Până acum, în România au fost reevaluate peste un milion de dosare de pensie, iar conform declarațiilor făcute de ministrul interimar al Muncii, se dorește ca pensiile calculate greșit să crească, însă nicidecum cu sume infime.

Mai mult de atât, Raluca Turcan explică că cel mai important lucru este ca nicio pensie să nu scadă, iar altele să aibă o creștere mai lentă. Deci practic, așteptările pensionarilor au fost într-o oarecare măsură spulberate, căci nu putem vorbi despre sume de sute de lei.

”Un principiu de la care plecăm în procesul de recalculare a pensiilor este ca nicio pensie să nu scadă. Unele pensii mari pot avea și o creștere mai lentă. Nu vom vorbi de majorări din acestea ilare sau care să stârnească, dacă nu râsul, o revoltă. Când cineva vehiculează că se muncește, atâta timp ca unele pensii să crească cu sume nesemnificative, aruncă în derizoriu un proces pe care îl avem în vedere, ca pensiile mici să crească mai mult, ca inechitățile să fie eliminate”, a spus ministrul Muncii.

Cu cât se majorează pensiile

Am aflat ce se întâmplă cu pensiile oamenilor de rând, însă ce facem cu cele speciale? Raluca Turcan spune că e sigură de un singur lucru: pensiile speciale sunt imposibil de anulat, ele având o componentă de contributivitate. Practic tot ce s-a dorit și ce s-a declarat până acum a fost în zadar.

”În materie de pensii speciale, am dorit ca heirupismul să fie scos. Sunt voci politice care strigă să anulăm pensiile speciale, acest lucru nu poate fi realizat, fiindcă toate pensiile speciale au și o componentă de contributivitate. Am făcut o analiză cu jurisprudența CCR, dezbatere cu categoria de beneficiari, pentru că ne interesează ca varianta finală să fie și constituțională. Aici avem pregătită o variantă care ia în calcul procentul de calcul raportat la venit, numărul de luni și anii la care se calculează pensia”, a spus Raluca Turcan.

Cine încasează pensii speciale

O temere a Guvernului este ca sistemul de pensii să ajungă să fie depopulat. Ce înseamnă asta? Angajați precum cei din domeniul aeronautic probabil nu și-ar mai dori să lucreze, iar de aici ar apărea și mai multe probleme.

Raluca Turcan spune că pensiile speciale nu sunt încasate doar de magistrați ci de o mulțime de oameni care și-au ales o meserie încă de la început, iar criteriile nu se pot schimba peste noapte.

”Gândiți-vă că avem pensii pentru personalul aeronautic, dacă nu negociezi și pregătești oamenii, riști ca sistemul să fie depopulat. Avem varianta pregătită, dar pentru a o prezenta public, avem nevoie de stabilitate politică. Inechitățile create de pensii nu au legătură cu beneficiarii, oamenii care sunt în magistratură, el și-a asumat să facă o meserie, vina e a politicienilor că au schimbat legile peste noapte. Cei care lucrează inclusiv în sistemul de pensii speciale nu trebuie marginalizați, ei trebuie să fie parte la această schimbare, să înțeleagă că e nevoie de echitate și reguli, fie ca vorbim de pensiile speciale sau din sistemul public”, a adăugat ministrul Muncii.