Situația dramatică în România. În timp ce majoritatea statelor din Uniunea Europeană relaxează restricțiile și se pregătesc să revină la normalitate, țara noastră este la un pas de lockdown. Renumitul medic de Terapie Intensivă de la Spitalul Florească, Radu Țincu este de părere că la 19.000 de cazuri noi pe zi, cum s-a întâmplat astăzi, carantina rămâne singura soluție.
Premierul interimar Florin Cîțu spunea zilele trecute că nu ia în calcul această măsură pentru că nu și-a dovedit eficiența. În același timp, Letonia, un alt stat UE puternic afectat de pandemie a impus astăzi lockdown pentru o lună. Aici rata vaccinării este superioară României.
Medicul Radu Țincu spune că acum nici testarea masivă a populației nu ne mai ajută. În plus, acesta este convins că numărul real al infectaților este de cel puțin trei ori mai mare.
„La 19.000 de cazuri pe zi, care cred că în mod real sunt de trei ori mai multe dacă am face o testare masivă a populației, nicio măsură nu mai poate fi eficientă decât lockdownul și distanțarea fizică pentru că transmiterea virusului va continua.
Ceea ce trebuia să facem era să implementăm respectarea măsurilor sanitare cu rigurozitate, știind că România are cel mai mic grad de imunizare colectivă și ar fi trebuit să supraveghem încă din luna august respectarea măsurilor sanitare ca să nu ajungem la o astfel de evoluție pandemică, care să necesite un lockdown.”, a declarat Radu Țincu la Antena 3.
Medicul de Terapie Intensivă a explicat și de ce lipsesc medicamente importante din România. Practic oamenii mor și pentru că nu primesc tratamentul adecvat, iar apropiații infectaților caută tot felul de soluții pentru a face rost de medicamente. Instabilitatea politică ne-a condus spre acest dezastru.
„Au fost sincope cu aprovizionarea medicamentelor. Tocilizumabul nu există la acest moment, pentru că producătorul și-a redus foarte mult capacitatea de producție, având în vedere că evoluția pandemiei în Europa este una scăzută și, pe de altă parte, vedem din declarațiile fostului ministru al Sănătății că nu a demarat procedurile de achiziție pentru acest medicament. Este evident că această instabilitate politică din ultimele luni, care a vizat Ministerul Sănătății, a determinat sincope în aprovizionarea cu medicamente pentru tratamentul pacienților COVID-19.”, a mai spus Radu Țincu.