Românii care trebuie să ceară neapărat recalcularea pensiei. Veți primi mai mulți bani! Depuneți această cerere la Casa de Pensii

09 mai 2023
Românii care trebuie să ceară neapărat recalcularea pensiei. Veți primi mai mulți bani! Depuneți această cerere la Casa de Pensii

Povestea pensiilor în România este cu siguranță una fără sfârșit. Banii din PNRR sunt foarte așteptați de politicieni, dar pentru a-i primi trebuie să schimbe regulile. Mai exact să instaureze echilibrul și să aducă pensiile speciale la normal. Momentan nu s-a găsit nicio soluție la această problemă.

Rezolvarea inechităților din sistem este o condiție obligatorie impusă de UE pentru a primi miliardele din PNRR. Probleme cu pensiile există și în prezent pentru că sunt români care primesc mai puțini bani decât au cotizat. Așa că trebuie să se adreseze Casei de Pensii pentru recalculare.

Așadar cei care pot cere recalcularea pensiei sunt românii care au realizat stagiul de cotizare după deschiderea dreptului la pensie pentru limita de vârstă și persoanele care au mai lucrat și după împlinirea vârstei de retragere și au ieșit la pensie.

Pensia poate fi recalculată adăugând veniturile și stagiile de cotizare sau perioadele asimilate stagiilor de cotizare din lege și valorificarea altor documente care pot modifica drepturile de pensie care nu s-au valorificat când a fost stabilită pensia.

Reexaminarea pensiei se efectuează eșalonat în dependență de anul stabilirii pensiei și stagiul de cotizare realizat.

Actele necesare pentru recalcularea pensiei sunt următoarele:

cerere

cupon de pensie

carnet de munca (original si copie cu perioada solicitata)

carte de identitate (original si copie)

Se vor recalcula peste 5 milioane de pensii

Cinci milioane de pensii vor fi recalculate în România în perioada următoare. Însă Ministrul Muncii, Marius Budăi, susține că nicio pensie nu va scădea în urma recalculării.

”Așa cum am promis, eu, alături de colegii mei din minister și de la Casa de Pensii, pentru că nu lucrez singur, am acolo o echipă care îmi este alături. Am înaintat spre o primă lectură, avem și materialul trecut pe curat, într-o sinteză. Avem variantele de legi, am plecat, așa cum a promis PSD, de la Legea 127, deoarece principiul de acolo este unul corect în rezolvarea inechităților. Sunt câteva aspecte care trebuie îmbunătățite, sunt în acest material, după care vom avea și decizia în Coaliție, după discuții și cu partenerii sociali. Principiul important este că nicio pensie să nu scadă în urma recalculării”, a declarat Marius Budăi.

”Am mers pe trei variante, pentru că așa este normal, suntem specialiști, vom demara discuții și cu partenerii sociali”, a mai spus Marius Budăi, diferența principală fiind de impact bugetar.

Ministrul Muncii nu a dat însă detalii și cu privire la formula de calcul și nici la indicele la care se va raporta viitoarea lege, în funcție de care românii vor primi pensii mai mari sau mai mici.