Românii care vor avea nevoie și de o patra doză de vaccin. Valeriu Gheorghiță a explicat care sunt criteriile

08 oct. 2021
Românii care vor avea nevoie și de o patra doză de vaccin. Valeriu Gheorghiță a explicat care sunt criteriile
Dr. Valeriu Gheorghiță

România continuă să se afle la coada UE și când vine vorba despre numărul de persoane vaccinate. În timp ce alte țări relaxează restricțiile pentru că numărul cazurilor bolnavi de coronavirus a scăzut, țara noastră este la un pas de colaps. Sistemul medical este solicitat la maxim și deja ne aflăm pe locul 2 la nivel mondial ca număr de morți din cauza virusului Sars-cov-2.

Valeriu Gherghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare insistă ca românii să meargă să se vaccineze cât mai rapid, vaccinul fiind singurul mod de stopare a pandemiei. S-a trecut deja și la administrarea celei de-a treia doze, care a devenit necesară odată cu apariția variantei Delta a COVID-19.

Există totuși o categorie de români, care vor avea nevoie și de o a patra doză. Medicul a explicat de ce este necesară și de ce recomandarea inițială este de la bun început de 3 doze pentru aceștia.

Pacienții care vor avea nevoie și de doza 4 de vaccin

„Astăzi am definitivat acele categorii de afecțiuni care vor avea recomandare de trei doze de la început. Sunt pacienții cu transplant, care sunt în curs de terapie imunosupresoare, pacienții oncologici, care au cancere în tratament imunosupresor sau cu cancere avansate, indiferent că au sau nu tratament pentru boala oncologică. O a treia categorie este cea a persoanelor cu imunodeficiență dobândită, cu infecție HIV sau în stadiul de SIDA, mai sunt pacienții care pentru divese afecțiuni fac traamente care reduc răspunsul imun, tratamente cu cortizoni sau terapiile biologice, și mai este o ultimă categorrie a imunodeficiențelor congenitale, cele cu care ne naștem”, a spus Valeriu Gheorghiță, la Digi24.

Medicul a precizat apăsat pentru ca lucrurile să fie cât se poate de clare că aceste categorii menționat mai sus vor primi recomandare de trei doze inițiale.

Au nevoie de rapel

„În această situație, persoana respectivă va avea o recomandare de la medicul specialist și se va prezenta la centrul de vaccinare și va primi o schemă cu trei doze: la momentul zero, la 3 săptămâni sau la o lună dacă vorbim de Pfizer sau Moderna, și la încă o lună indiferent de tipul de vaccin. (…) Este foarte probabil ca aceste categorii de persoane, care primesc de la început trei doze, să aibă și ele nevoie, ca restul populației, de un rapel, pentru că obiectivul celor trei doze inițiale este de a crește protecția inițială, nu neapărat de a păstra o protecție de durată. S-a observat că cei din aceste categorii după două doze de vaccin aveau un răspuns imun în anticorpi estimat la circa 40-50%, spre deosebire de celelalte categorii de persoane, unde aveam un răspuns de 80%”, a mai spus coordonatorul campanieid e vaccinare.

Valeriu Gheorghiță a mai transmis și că recomandarea cu trei doze este aprobată doar pentru vaccinruile pe bază de ARN mesager.

„Foarte probabil că după șase luni vor avea nevoie de această doză de rapel, care este considerată o doză 4”, a conchis el.