S-a dat lege! Nu te mai urca la volan dacă ai luat această pastilă banală! E INTERZIS! Rămâi instant fără permis de conducere și riști să te alegi cu dosar penal

21 nov. 2022
S-a dat lege! Nu te mai urca la volan dacă ai luat această pastilă banală! E INTERZIS! Rămâi instant fără permis de conducere și riști să te alegi cu dosar penal
Sursa foto: Danilo Alvesd on Unsplash

Chiar și o pastilă banală de poate lăsa fără permis de conducere. Asta a demonstrat un experiment extrem de simplu realizat de un polițist care face vlogg-uri.

Polițistul Tavi Perțea este cel care a vrut să le demonstreze șoferilor că pot rămâne fără permis de conducere și dacă nu consumă alcool sau substanțe interzise.

Testul acestuia a fost unul extrem de simplu. Polițistul a luat un medicament pentru tratarea durerilor în gât, de tip spray, sau tinctură de propolis.

După ce și-a pulverizat în gât două pufuri din acest spray, polițistul și-a făcut s-a testat cu etilotestul. Surprinzător, alcoolemia afișată a fost una de 0,24 alcool pur în aerul expirat, lucru care l-ar fi făcut să rămână fără permis de conducere pentru trei luni de zile și de asemenea, l-ar fi costat și o amendă de peste 1.300 de lei.

”Exagerat de mult. Am dat doar două pufuri. Mi se pare exagerat de mult. Puteam să rămân fără permis 90 de zile și să primesc o amendă de 1.305 lei”, a arătat polițistul.

Medicamentul banal care te lasă fără permis de conducere

Ce trebuie să știți însă mai departe? După cinci minute, polițistul a reluat testul, iar alcoolemia a fost zero, lucru important de știut pentru cei care apelează la astfel de tratamente pentru gât și se urcă la volan.

”După cinci minute este sigur. Pur și simplu aparatul alcooltest detectează vaporii de alcool”, a explicat polițistul.

Ulterior, polițistul a mai făcut un test și cu o tinctură de propolis. După 7-8 picături, acesta a făcut un nou test, iar alcoolemia a fost de 1,04 mg/l în aerul expirat.

Motivul? Acesta spune că propolisul era cu alcool de 90% tărie, iar dacă un șofer ar fi fost oprit în trafic și verificat, ar fi fost acuzat de infracțiune.

”Este infracțiune. Chiar a ieșit mult. Propolisul e cu alcool de 90 la sută tărie”, a spus Perțea.

Din nou, polițistul a reluat testul după cinci minute, iar de această dată, aportul a arătat o alcoolemie de 0.04 mg/l.

”Este o scădere foarte mare, dar aparatul încă detectează”, a mai arătat polițistul. După alte zece minute însă, rezultatul a fost zero.

Și nu doar spray-urile de gât te pot lăsa fără permis de conducere ci și pastilele care conțin astfel de ingrediente. Tocmai din acest motiv, mai bine de gândești de două ori înainte de a le consuma la volan.