Sărbătoare mare pe 7 Decembrie. Este Sfânta Filofteia. Ce este interzis să faci în această zi sfântă

06 dec. 2021
Sărbătoare mare pe 7 Decembrie. Este Sfânta Filofteia. Ce este interzis să faci în această zi sfântă

Sfânta Muceniță Filofteia este sărbătorită în fiecare an pe 7 decembrie. În calendarul ortodox, această zi de sărbătoare este trecută cu cruce neagră și vine cu o serie de tradiții, obiceiuri, dar și superstiții care sunt respectate de la an la an.

Sfânta Filofteia, sau ”Iubitoarea de Dumnezeu”, așa cum se traduce numele ei în limba greacă, la fel ca și Sfântul Nicolae, sărbătorit pe 6 decembrie este considerată și ea protectoarea copiilor, dar și a fetelor care își doresc să se căsătorească. De asemenea, pe 7 decembrie, creștinii care țin pot au dezlegare la pește.

În tradiția populară, Sfânta Filofteia este cunoscută și sub numele de Poitra lui Nicolae pentru că este cinstită de credincioși imediat după Sfântul Nicolae. În alte părți, ea mai este numită și ”aducătoarea de ploi”, fiind considerată o soră îndepărtată a Sfântului Ilie.

Ca orice altă mare sărbătoare din calendarul ortodox, Sfânta Filofteia vine și ea cu mai multe tradiții și superstiții. Tradiția spune că femeile care nu pot rămâne însărcinate trebuie să se roage la icoana Sfintei Mucenițe Filofteia, pentru ca dorința să le împlinească. De asemenea, tot în acesta zi de sărbătoare este bine  să se dea de pomană copiilor săraci.

Se pot oferi, haine, dar și hrană caldă, iar cei care vor face aceste fapte bune vor fi ocrotiți, dar și feriți de boli în anul ce urmează.

Ce nu ai voie să faci de Sfânta Filofteia

Am aflat ce este bine să facem de Sfânta Filofteia, însă mai trebuie să știm că tot astăzi, pe 7 decembrie, mai multe lucruri sunt interzise. Se spune că cei care încalcă tradiția vor aduce ghinion în casă, dar și probleme de sănătate.

De Sfânta Filofteia este interzis să tai orice cu cuțitul. Tradiția spune că totul trebuie să se rupă cu mâna, chiar și pâine. Acest lucru va aduce spor, dar și sănătate în casă.

De asemenea, tot de Sfânta Filofteia sunt interzise treburile gospodărești, oricât de mici ar fi ele. Pe 7 decembrie nu ai voie să speli, să calci haine sau să coși. Cei care vor încălca aceste reguli vor fi loviți de ghinion.

Astăzi este interzisă munca, iar cei care vor sta acasă și se vor odihni vor fi feriți de necazuri, dar și alte neplăceri ale vieții pe tot parcursul anului viitor, mai spune tradiția.