Schimbare totală legată de pensii! Ce se întâmplă cu perioada de contributivitate? Toți pensionarii sunt vizați

28 iun. 2022
Schimbare totală legată de pensii! Ce se întâmplă cu perioada de contributivitate? Toți pensionarii sunt vizați

Știm deja că pensiile din România sunt discutate intens în ultima perioadă, dar concret, în ciuda modificărilor anunțate până acum nimic nou nu s-a întâmplat, cel puțin până acum.

Ministrul Muncii a anunțat însă că se are în vedere modificarea legii pensiilor, astfel încât să nu mai existe deloc inechități în sistemul public de pensii. Marius Budăi spune că deși România are doar trei acte normative de bază, acestea s-au modificat atât de mult în ultimii ani, încât trebuie adus la normal, schimbările fiind absolut necesare.

”Noi, în România, am avut trei acte normative de bază. Legea 3, Legea 19 și Legea 263, dar la aceste acte normative de bază au fost intervenții multiple și pe parcursul implementării acelor modificări, acelor intervenții, s-au creat inechități în sistem de-a lungul anilor. Și atunci trebuie reparat acest sistem și să ajungem la aceeași contribuție, aceeași pensie, pentru că asta este normalitatea”, a declarat ministrul, la Antena 3.

Ce se schimbă totuși? Ei bine, au fost făcut deja câteva modificări la lege care vor ajunge în Parlament și care prevăd schimbarea formulei de calcul referitoare la pensii.

Schimbări la Legea Pensiilor

Practic, vorbim despre cotizația minimă pentru pensionare. Dacă până acum era în vigoare o vechime de 15 ani, acum ar putea fi luată și o cotizare de doar 10 ani.

Mai mult de atât, românii care nu au suficientă vechime în muncă mai trebuie să știe că până în august 2023 au oportunitatea de a-și cumpăra vechime, ulterior legislația schimbându-se și nu va mai permite acest lucru.

Astfel, cei care au muncit peste șase ani și au cotizat la stat vor putea să încheie un contract cu casa județeana de pensii astfel încât să își poată plăti vechimea în muncă pentru pensia minimă.

Alte modificări la legea pensiilor vizează punctul de calcul, pentru a nu mai exista inechități. Astfel, pensiile vor putea fi calculate într-un mod în care oamenii să nu mai fie nemulțumiți.