Se închide această bancă de top! A rămas fără bani. Ce se întâmplă cu clienții? Probleme mari și la Banca Transilvania și CEC Bank

05 apr. 2023
Se închide această bancă de top! A rămas fără bani. Ce se întâmplă cu clienții? Probleme mari și la Banca Transilvania și CEC Bank

Sunt probleme mari pe piața bancară, iar o serie de analiști pesimiști spun că ne așteaptă o nouă criză. Alții, însă infirmă aceste zvonuri și încearcă să liniștească oamenii cu conturi în bănci. Faliment SVB, bancă de top din SUA, dublată de problemele imense de la Credit Suisse au creat multă panică.

Ambele instituții bancare păreau stabile și sigure. În acest context și românii cu banii în depozite au început să se îngrijoreze și să caute alte soluții pentru a-ți ține economiile în siguranță. Banca Transilvania și CEC Bank păreau a fi cele mai sigure bănci în România, dar acum sunt mulți care și-au pierdut încrederea din cauza mediului internațional.

Elvețienii au încercat să rezolve problema Credit Suisse și au gestinat rapid lucrurile, fiind cumpărată de o altă bancă de mare impact, UBS. Dar lucrurile sunt departe de a se fi așezat și încă sunt multe măcinări interne.

Ce se întâmplă cu băncile în România

În România, nicio bancă nu a arătat că ar avea probleme, însă clienții au început să fie sceptici. Astfel BCR, de exemplu a crescut destul de mult dobânda la depozite, ajungând la 8% pentru lei, iar Raiffeisen Bank a venit cu o ofertă foarte bună la depozitele în euro, de 2,25% anual.

Banca Transilvania și CEC Bank au oferte ceva mai slabe la depozite, dar sunt considerate ceva mai sigure, ținând cont că sunt românești. Momentan ambele înregistrează creșteri, dar după problemele cu Credit Suisse tot mai mulți clienți de top se gândesc să-și retragă banii din conturi, ceea ce ar duce la apariția unor probleme pe termen lung.