Se închide Raiffeisen Bank în România? Ce se întâmplă cu toți clienții care au conturi aici. Situația este delicată

02 apr. 2023
Se închide Raiffeisen Bank în România? Ce se întâmplă cu toți clienții care au conturi aici. Situația este delicată

Se închide Raiffeisen Bank în România? Renumita bancă austriacă are probleme mari de imagine după ce i s-a atras atenție la nivel de UE că operațiunile pe care le are în Rusia nu sunt în regulă. Alexander Schallenberg, ministrul Afacerilor Externe de la Viena a făcut o serie de declarații care ar putea escalada și mai mult conflictul.

Alexander Schallenberg a transmis că Rusia rămâne în continuare importantă pentru Europa. Mai mult de atât el a ținut și să ia apărarea celor de la Raiffeisen Bank International. ”A crede că nu va mai exista Rusia și că ne putem decupla în toate domeniile este delir”, a declarat Schallenberg agenției de presă Reuters, adăugând că, deși Austria și-ar putea slăbi legăturile, acest lucru „nu se poate întâmpla peste noapte”.

Raiffeisen Bank, prezentă în România de ani buni, este una dintre băncile  cu creditare de importanţă sistemică a Băncii Centrale a Rusiei. Tocmai din acest motiv, oficialul austriac a ținut să ia apărarea instituției bancare.

În România, Raiffeisen Bank a obținut profituri uriașe și în prezent se află pe locul 5 în topul băncilor după active. Vezi TOPUL băncilor din Românai AICI

Raiffeisen Bank pleacă din România?

În acest context, s-a pus probleme dacă Raiffeisen Bank va pleca din România sau din alte țări estice. Dar nici vorbă de așa ceva. Banca Centrală Europeană a intervenit și ea în problemă și acum deja există doi cumpărători în Rusia pentru activele băncii de acolo.

”Companiile austriece trebuie să respecte regulile austriece, din care fac parte sancțiunile Uniunii Europene. 91% dintre companiile occidentale sunt încă în Rusia. Există destule bănci din SUA, dintre care una se numește Bank of America, care operează în Rusia”, a spus Alexander Schallenberg, ministrul Afacerilor Externe de la Viena.

Declarațiile politicienilor din Austria au mai afectat și în trecut poziția Raiffeisen Bank în România. Scandalul Schengen a zdruncinat puternic banca și a fost nevoie de o strategie puternică de marketing pentru ca totul să fie repus într-o ordine firească și să nu migreze foarte mulți clienți către alte instituții bancare.