Se interzic centralele termice în toată țara! Ce se întâmplă cu cei care le au deja instalate. Mulți români sunt revoltați la maxim

24 nov. 2021
Se interzic centralele termice în toată țara! Ce se întâmplă cu cei care le au deja instalate. Mulți români sunt revoltați la maxim

Autoritățile pregătesc schimbări importante ce-i vor afecta pe românii care dețin centrale termice. De asemenea, potrivit ministrului Mediului și blocurile noi sunt vizate de aceste măsuri, ceea ce ar putea duce la majorarea prețurilor pe piața imobiliară.

În primul rând, Tanczos Barna, vrea să interzică centralele termice de apartament în blocurile nou construite. În plus, ministrul Mediului vine cu o nouă propunere ce-i vizează pe românii care dețin deja o centrală termică de apartament, prin introducerea unei taxe de poluare.

„Atât ministerul, cât și UAT-urile și cetățenii trebuie să facă eforturi pentru un aer mai curat. Odată cu venirea frigului, poluarea aerului ne pune în pericol sănătatea din ce în ce mai mult, pentru că în urma încălzirii locuințelor și în urma traficului substanțele nocive rămân blocați în straturile de aer în apropierea suprafeței, mai ales dacă vremea este liniștită, rece și uscată”, a explicat Tanczos Barna.

Când ar putea intra în vigoare

Potrivit ministrului, scopul acestei măsuri de taxare este de a reduce poluarea și ar putea fi aplicată de anul viitor, după ce va fi adoptată de Guvern.

„Din aceste considerente, pregătim la minister un set de măsuri care conține printre altele și interdicția de a instala centrale termice proprii în blocurile care se construiesc acum. Aceste locuințe noi vor putea avea centrală comună sau va trebui să fie conectate la rețelele de încălzire ale orașelor care trebuie să fie modernizate pe baza unui plan de acțiune. Doar astfel putem reduce semnificativ emisiile clădirilor”, a mai anunțat Mediului Tanczos Barna.

Această propunere privind taxarea centralelor de apartament ar urma să fie decisă de Comisia Europeană. Directiva europeană nu va intra în vigoare însă peste noapte, potrivit reprezentanților europeni, aceasta urmând să fie aprobată în 2-3 ani.

Un alt aspect ce trebuie menționat este acela că, centralele de bloc sunt mai scumpe decât cele de apartament, aspect ce ar putea crește prețurile în următoarea perioadă pe piața imobiliară, potrivit dezvoltatorilor imobiliari.

Mulți români sunt revoltați la maxim de această decizie, în contextul în care în Capitală continuă să fie probleme mari cu apa caldă și cu căldura. Mii de oameni tremură de frig în apartamente pentru că nu primesc serviciile pentru care plătesc lună de lună. În acest context, cum să-i obligi și pe cei cu centrale să se branșeze la sistemul falimentar la care apelează statul român?