Se introduce o nouă taxă pentru toți cei care locuiesc sau traversează Bucureștiul cu mașina! Sumele sunt enorme! Va ieși un scandal imens

12 iun. 2022
Se introduce o nouă taxă pentru toți cei care locuiesc sau traversează Bucureștiul cu mașina! Sumele sunt enorme! Va ieși un scandal imens

Românii vor trebui să scoată din buzunar o nouă sumă de bani, după ce autoritățile au anunțat apariția unei noi taxe. Acestea sunt extrem de ridicate, iar oamenii sigur vor fi nemulțumiți.

Un proiect al Primăriei Capitalei arată că românii care vor avea o mașină care poluează nu vor mai putea să o conducă în București decât dacă vor plăti o taxă în funcție de tipul mașinii  și de cantitatea de noxe emise.

Proiectul, care prevede ca taxa să fie plătită și de cei care vin din alte județe și care doresc să traverseze Capitala, urmează să intre în dezbatere publică.

Acesta arată că vehiculele pentru care trebuie să se plătească taxă de anul viitor sunt motocicletele, maşinile diesel, mașinile pe benzină sau GPL, cu o normă de poluare mai veche, începând de la cele non-euro, până la EURO 4, în cazul vehiculelor diesel de peste 2 tone.

Ce taxă trebuie să fie plătită

Potrivit proiectului Primăriei Capitalei, taxa este împărțită în funcție de numărul de zile. Așadar, pentru o zi trebuie plătită suma de 20 de lei, pentru trei zile vei plăti 55 de lei, pentru o săptămână (7 zile) vei plăti 120 de lei, pentru o lună (30 de zile) vei plăti 500 de lei, iar pentru un an (365 de zile) va trebui să scoți din buzunar suma de 5.500 de lei.

Cei care nu vor plăti această taxă, vor risca amenzi contravenționale cuprinse între 4.000 și 5.000 de lei, în timp ce constatarea se va face de către brigada rutieră sau poliția locală.

Este de menționat că autospecialele SMURD, ale pompierilor, poliţiştilor, mijloacele de transport în comun și utilajelor agricole sau cele pentru reparația drumurilor nu trebuie să plătească aceste sume.

Primăria Capitalei mai spune că banii strânși din aceste taxe vor merge la un fond special pentru amenajarea pistelor de biciclete, înnoirea mijloacelor de transport în comun, amenajarea părcărilor pentru biciclete, trotinete şi către sprijinirea în achiziţionarea unui maşini electrice sub 1500 kg.

Este de reținut că mașinile pentru care se va achita această taxă sunt:

  • motociclete, mopede, tricicluri și cvadricicluri non-euro şi EURO 1
  • Diesel – cu masa la gol a vehiculului sub 1.000 kg non-euro, EURO 1, EURO 2
  • benzină, GPL, GNC și GNL cu masa la gol a vehiculului sub 1.000 kg non-euro şi EURO 1
  • Diesel – cu masa la gol a vehiculului cuprinsă între 1.000 kg şi 2.000 kg non-euro, EURO 1, EURO 2, EURO 3
  • benzină, GPL, GNC și GNL – cu masa la gol a vehiculului cuprinsă între 1.000 kg şi 2.000 kg non-euro, EURO 1, EURO 2
  • Diesel – cu masa la gol a vehiculului peste 2.000 kg non-euro, EURO 1, EURO 2, EURO 3, EURO 4
  • benzină, GPL, GNC și GNL – cu masa la gol a vehiculului peste 2.000 kg non-euro, EURO 1, EURO 2, EURO 3