Se schimbă din nou totul pe scena politică! Ce decizie de ultimă oră a luat PSD legat de Guvernul Ciucă

01 nov. 2021
Se schimbă din nou totul pe scena politică! Ce decizie de ultimă oră a luat PSD legat de Guvernul Ciucă
Vasile Dîncu

Prin vocea lui Marcel Ciolacu, PSD a anunțat că nu va susține un guvern minoritar format din PNL și UDMR. Acest lucru înseamnă practic că România va rămâne fără guvern plin mult timp. Dacă generalul Nicolae Ciuca nu va fi votat ca și prim ministru, înseamnă că Florin Cîțu va rămâne premier interimar până în primăvară, când ar urma alegeri anticipate.

Vasile Dîncu, unul dintre cei mai influenți lideri din PSD a lăsat de înțeles că deși PSD a fost deschis la dialog, Florin Cîțu este cel care a blocat toate negocierile. El insinuează că președintele PNL își dorește de fapt să rămână el premier și după ce Nicolae Ciucă va fi umilit de Parlament să negocieze practic un Guvern cu PSD, dar cu Florin Cîțu premier.

„Eram dispuși până la urmă să intrăm cu miniștri în acest guvern, dar n-am apucat să discutăm despre acest lucru. N-am discutat nici posturile, așa cum a apărut în mass-media – tot din zona liberală au venit aceste informații, ca să saboteze discuția noastră. Președintele liberal, Florin Cîțu, ne-a spus tot timpul că el nu are mandat decât pentru guvern minoritar, dar că nu refuză ideea unei participări a PSD, doar că n-are mandat în sensul acesta și vrea să-și ducă mandatul până la capăt”, a afirmat Vasile Dîncu, la Digi24.

PSD vrea să oprească urgent criza politică

Acum Vasile Dîncu vine și spune că PSD vrea să oprească prelungirea crizei și că partidul său este dispus să negocieze, astfel încât să se deblocheze totul pe scena politică. Practic social democrații anunță că ar fi dispuși să intre la guvernare acum și să găsească un echilibru în cabinetul Ciucă.

”Problema este aceeași. Nu putem nici noi să facem o majoritate, așa cum nu pot nici liberalii, cum nu poate nici USR, deci n-are rost să mai lungim această perioadă. Am văzut ultimul discurs al premierului desemnat, care a vorbit despre faptul că a lipsit flexibilitatea. El a așteptat flexibilizarea mandatului lui din partea PNL, pentru că era clar că pe un mandat de guvern minoritar nu va putea să treacă. Cred că mingea este încă în terenul PNL. Ei și președintele României trebuie să se gândească cum vor să flexibilizeze, ca să se poată face majoritate în al 12-lea ceas”, a declarat Vasile Dîncu, la Digi24.

Nicolae Ciucă a insistat să primească mandat de la PNL pentru a negocia cu PSD Guvernul, doar că nu l-a primit. Vasile Dîncu a povestit că Florin Cîțu i-a spus că el ar vrea să negocieze cu social democrații, dar că momentan nu-l lasă partidul și că acest lucru va fi posibil poate după ce pică guvernul generalului.

PSD nu va propune un premier

Întrebat dacă PSD va merge cu o propunere de premier la Cotroceni și dacă se așteaptă ca de această dată președintele Klaus Iohannis să desemneze un premier PSD, Vasile Dîncu a spus încă o dată: „Nu avem majoritate. Am încercat să facem, cum fac și liberalii acum, toată lumea a spus că nu vor vota un premier PSD și atunci de ce să mai forțăm noi 10 zile această criză în care mor oameni? Cred că nu are sens să facem acest lucru”, a spus președintele Consiliului Național al PSD.

„Trebuie să găsim o altă soluție, o soluție de coaliție, probabil. Noi suntem flexibili, am arătat acest lucru prin propunerile pe care le-am făcut, am adus trei tipuri de flexibilizare a proiectului nostru. Ne-au spus că (măsurile – n.r.) sunt prea scumpe. Puteam să discutăm”, a conchis Vasile Dîncu.