Se schimbă din nou vârsta de pensionare! Veste cruntă pentru milioane de români! E oficial

18 ian. 2023
Se schimbă din nou vârsta de pensionare! Veste cruntă pentru milioane de români! E oficial

Vârsta de pensionare se va schimba din nou în România, asta după ce autoritățile și-au asumat egalizarea vârstei de pensionare pentru femei și bărbați.

În Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) al României se arată că vârsta de pensionare pentru femei și bărbați ar urma să fie pentru amândouă categoriile 65 de ani până în 2035.

PNRR-ul mai arată că vor fi introduse și stimulente pentru majorarea voluntară a vârstei de pensionare până la 70 de ani.

Totuși, România încearcă să renegocieze reformele și jaloanele din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) în domeniul pensiilor, scrie România TV.

Se schimbă din nou vârsta de pensionare

Cei care ajung la vârsta de pensionare pot obține pensia pentru limita de vârstă dacă au îndeplinit stadiul minim de cotizare în sistemul public de pensii.

Momentan, vârsta standard de pensionare este diferită pentru femei și bărbați, iar data nașterii joacă un rol important aici. Drept urmare, cei care pot ieși la pensie în acest an sunt bărbații cu vârstă de 65 de ani și femeile cu vârsta de 62 de ani și cele cu vârsta de 62 de ani și o lună, dar aici depinde de perioada anului.

Pe scurt, lucrurile s-au foarte simplu la bărbați. Cei care se pot pensiona în 2023 sunt cei care au împlinit vârsta standard de pensionare de 65 de ani, care au completat stagiul minim de cotizare de 15 ani sau cei care au completat stagiul de cotizare de 35 de ani.

Bărbații care au lucrat în condiții grele de muncă pot ieși mai devreme la pensie.

Femeile care se pot pensiona pentru limită de vârstă în 2023 sunt cele care au împlinit vârsta de 63 de ani, așa cum arată legea pensiilor.

Totuși, limita nu a fost încă atinsă, ci crește de la an la an, până în 2030. Chiar dacă stagiul de cotizare este și el de 35 de ani în mod normal, acesta va fi atins prin eșalonare în următorii ani.