Sunt peste 3,9 milioane de conturi active în prezent la Banca Transilvania, liderul băncilor în România. Reprezentanții companiei au avut mai multe ieșiri publice în ultima vreme prin care au vrut să puncteze faptul că instituția este una foarte sigură și că planurile de dezvoltare sunt în plină ascensiune.
Falimentele băncilor din SUA, dar și problemele mari de la Credit Suisse din Elveția au creat o stare de îngrijorare printre toți cei care au conturi sau depozite oriunde în lume. Așa că orice mișcare sau decizie pe piață imediat dă un semnal de alarmă.
Ați mai auzit până acum câte ceva despre Fondul Suveran al Norvegiei? Acesta este cel mai mare fond de investiții din lume și are active de 1.2 miliarde de euro, conform datelor publicate la finalul anului trecut.
De asemenea, Fondul Suveran al Norvegiei mai deține și opt companii listate la Bursa de Valori București, dar și la dezvoltatorul imobiliar Globalworth, cu puternică prezenţă la nivel local.
Ziarul Financiar notează că singurul exit din România care aparține vehiculului de investiţii și care deţine 1,3% din acţiunile listate la nivel mondial, a fost la Electrica (EL), care este distribuitor şi furnizor de energie electrică controlat de statul român și binecunoscut publicului larg.
Trebuie menționat faptul că acesta este susţinut de capitalul obţinut din resursele petroliere şi gazele naturale din Marea Nordului, mai notează sursa citată.
Ce legătură există deci între Fondul Suveran al Norvegiei și Banca Transilvania? Conform Ziarul Financiar, cea mai mare deţinere de anul trecut a fondului este cea la OMV Petrom (SNP), în valoare de 31 milioane de euro, mai exact o participaţie de 0,61%, de la 0,24% în anul precedent.
De asemenea, locul doi este ocupat de Banca Transilvania, iar aici există un pachet în valoare de 8,7 milioane de euro şi 0,32% din capitalul companiei, în scădere de la 0,79%. Trebuie menționat și că banca din Cluj a fost principala deţinere a fondului în 2021.
Ce se va întâmpla cu Banca Transilvania și ce planuri au norvegienii? Sursa citată scrie că Fondul Suveran al Norvegiei are în plan să vândă active din Banca Transilvania, dar și din BRD. Asta i-a panicat puțin pe clienți, însă nu par să fie motive de îngrijorare totuși. Conturile clienților vor rămâne ca și mână acum.
Mai departe, norvegienii pariază pe OMV Petrom, o adevărată mină de aur și vor să iasă de la Electrica, notează ZF.