Anul 2022 a fost unul dintre cei mai buni din istoria Raiffeisen Bank în România. Au fost trimise dividende consistente la acționarii din Austria și nici scandalul Schengen nu a afectat atât de mult evoluția băncii și asta datorită campaniei agresive de marketing în urma căreia clienții au ales în cele din urmă să-și păstreze conturile.
Banca Central Europeană a pus presiune pe Raiffeisen Bank să oprească afacerile din Rusia, iar acum se văd deja primele rezultate. Cele mai recente informații arată că au loc discuții importante legate de cedarea activelor pe teritoriul rusesec.
Financial Times notează că Raiffeisen Bank este în discuții cu doi potențiali cumpărători. Sursa citată scrie că Raiffeisen Bank este la momentul actual cel mai mare creditor controlat din Occident care mai operează pe teritoriul Kremlinului. Drept urmare, o astfel de măsură era oarecum așteptată.
Iar presiunile asupra băncii nu aveau oricum cum să treacă neobservate, după cum spun cei de la Financial Times. ”Raiffeisen – a cărei ramură rusă gestionează active de puţin sub 27 de miliarde de euro – a fost supusă în ultimele luni unor presiuni tot mai mari din partea autorităţilor de reglementare şi a guvernelor occidentale cu privire la statutul activităţii sale în această ţară, care a crescut vertiginos de când Moscova a lansat invazia în Ucraina în februarie anul trecut”, scrie sursa citată.
Și totuși cine vrea să cumpere operațiunile Raiffeisen Bank din Rusia? Până acum rămâne un mister. Pe de altă parte, un înalt executiv al Raiffeisen a declarat pentru Financial Times că banca a restrâns discuţiile la doi ofertanţi „viabili”, arată ZF.
La rândul asupra, directorul general Johann Strobl, anunța în cursul zilei e joi că banca „progresează în ceea ce priveşte potenţialele tranzacţii”. De asemenea, tot el mai spunea și că managementul băncii „recunoaşte urgenţa de acţiune pe care a creat-o războiul”.