Țara care impune carantina națională până când 90% din populație va fi vaccinată. Oamenii nu mai au voie să iasă din casă decât pentru urgențe

14 oct. 2021
Țara care impune carantina națională până când 90% din populație va fi vaccinată. Oamenii nu mai au voie să iasă din casă decât pentru urgențe
Foto: Taylor Brandon on Unsplash

România a ajuns la peste 15.000 de noi cazuri de infectări cu COVID-19 pe zi, iar oamenii ies în stradă pentru câteva restricții. Însă o altă țară a impus practic carantina națională, începând de astăzi pentru doar 71 de cazuri noi. Este cea mai mare creștere din ultimele șase săptămâni.

Se întâmplă în Noua Zeelandă, unde deja autoritățile au impus restricții severe. Nimeni nu mai are voie să iasă din casă decât pentru motive urgente. Lucrurile vor reveni la normal imediat ce se va atinge obiectivul vaccinării: adică 90% populație imunizată.

Toate cazurile de coronavirus din ultimele zile au fost depistate în Auckland. Acesta este cel mai mare oraș al țării și numără în jur de 1,7 milioane de locuitori. Aceștia sunt supuși unor ordine stricte de a sta blocați domiciliu până luni, pentru ca oficialii să încerce să elimine focarul extrem de infecțios Delta, transmite Reuters.

Carantină totală până la imunizare totală

Vicepremierul Grant Robertson spune că s-a ajuns în acest punct, adică la un pas de focar, din cauza adunărilor ilegale de la domiciliu.

„Acum nu este momentul pentru relaxare”, a spus Robertson în timpul unei conferințe media din Wellington, îndemnând rezidenții din Auckland să respecte cu strictețe regulile de nivelul trei, conform cărora majoritatea oamenilor sunt obligați să rămână acasă, cu excepția cazului în care au motive urgente pentru a ieși afară..

Doar 71 de cazuri noi au fost raportate în țară, toate în Aukland, dar este motiv de îngrijorare pentru cei din Noua Zeelandă.  Cu o zi înainte fuseseră 55.

Ce populație are Noua Zeelandă?

„Numerele de noi de astăzi sunt îngrijorătoare, dar nu neașteptate din cauza situației în care ne aflăm în focar”, a spus directorul de sănătate publică Caroline McElnay.

Aproximativ 2,49 milioane de neozeelandezi au fost complet vaccinați, sau aproximativ 59% din populația eligibilă. Autoritățile au promis că vor renunța la restricțiile dure imediat ce 90% vor fi vaccinați. Oficialii speră să administreze sâmbătă un record de 100.000 de doze într-o singură zi.

Chiar și cu izbucnirea Deltei, Noua Zeelandă a înregistrat doar 4.472 de cazuri confirmate de COVID-19 și 28 de decese în timpul pandemiei, mult mai mici decât multe alte țări. Dar și restricțiile au fost pe măsură.