Țara din UE care intră în carantină totală timp de 4 săptămâni. Practic închide granițele, iar relaxarea se va realiza în timp doar pentru vaccinați

19 oct. 2021
Țara din UE care intră în carantină totală timp de 4 săptămâni. Practic închide granițele, iar relaxarea se va realiza în timp doar pentru vaccinați
Foto: Erik Mclean on Unsplash

România se află pe ultimul loc în Uniunea European ca procent de persoane vaccinate, dar autoritățile întârzie să ia măsuri ferme, care să scadă numărul infectărilor. În timp ce Bulgaria a impus plata spitalizării celor care se îmbolnăvesc de COVID-19 și sunt nevaccinați, Letonia a decis să intre în carantină totală.

Aici procentul de vaccinare este mai mare decât în România, 45,9%, dar mult prea mic pentru a se putea produce imunizarea de turmă. Și pentru că numărul cazurilor a explodat oficialii au hotărât să impună o carantină de patru săptămâni, de pe 21 octombrie până pe 15 noiembrie, conform Reuters.

„Letonia este pe locul 1 la rata de infectare în lume.” a spus luni seara, ministrul Sănătății, Daniels Pavluts, în fața reporterilor prezenți la conferința sa de presă, după o ședință de urgență la guvern.

Acesta și-a cerut scuze celor vaccinați și a anunțat că după această lună, care va fi una foarte greu, carantina se va relaxa, însă doar pentru persoanele care au primit unul din cele 4 seruri aprobate în UE.

Ce înseamnă carantina în Letonia

Carantina în Letonia înseamnă magazine, restaurante, școli și săli de spectacole închise. Doar serviciile esențiale vor fi disponibile, iar circulația persoanelor va fi interzisă între orele 05:00 și 20:00.

„Sistemul nostru de sănătate este în pericol… Trebuie să-mi cer scuze celor deja vaccinați.”, a transmis și premierul Krisjanis Karins, care a subliniat că din cauza procentului mic de persoane vaccinate a crescut enorm numărul internărilor.

Numărul cazurilor de coronavirus din Letonia s-au dublat față de săptămâna trecută, arată un raport al Autorității pentru Sănătate Publică din această țară. Și Lituania trece printr-o situație similară. Pe lista neagră se află și România.

Experții OMS încearcă să găsească soluții pentru a ajuta statele aflate în dificultate. Expertul prezent în țara noastră a estimat că România va ajunge la o rată de vaccinare de 70% abia în 2024.