Vrei să iei credit de la BCR, BRD sau Banca Transilvania? Atenție maximă la acest detaliu. Poți pierde toți banii

31 ian. 2023
Vrei să iei credit de la BCR, BRD sau Banca Transilvania? Atenție maximă la acest detaliu. Poți pierde toți banii

Românii care vor să ia credit de la BCR, BRD sau Banca Transilvania trebuie să fie foarte atenți deoarece riscă să piardă toți banii.

BNR a venit cu un avertisment pentru românii care vor să ia credit în acest an de la BCR, BRD sau Banca Transilvania. Analiștii acestei bănci spun că oamenii ar trebui să aibă rate care să nu depășească jumătate din salariu.

Dacă un salariu mediu net pe economie este aproximativ 4.141 de lei, atunci rata unui credit pentru un român cu un astfel de salariu nu ar trebui să depășească 2.050 de lei.

Dacă ar fi să ne raportăm la un credit ipotecar de 250.000 de lei pentru o perioadă de 25 de ani, în baza IRCC, atunci rata ajunge la 2.134 de lei, mai mult decât jumătate din salariul mediu net pe economie.

Mare atenție dacă vreți să faceți credit la BCR, BRD sau Banca Transilvania

O persoană care lucrează în domeniul IT, care are un salariu mediu net de 7.000 de lei, poate avea un credit ipotecar pentru 80 de mii de euro, rata fiind de aproape 3.400 de lei.

Recomandările BNR arată că doar românii cu salarii peste medie își pot permite un credit ipotecar, în timp ce românii cu salariu minim pe economie riscă să nu poată plăti un astfel de credit, dacă îi este aprobată cererea.