Vrei să iei un credit de la ING Bank, Raiffeisen Bank, sau Banca Transilvania? Te interesează Noua Căsă? Iată ce trebuie să știi neapărat

17 ian. 2023
Vrei să iei un credit de la ING Bank, Raiffeisen Bank, sau Banca Transilvania? Te interesează Noua Căsă? Iată ce trebuie să știi neapărat

Dacă vrei să iei un credit în 2023, de la Banca Transilvania, ING Bank, Raiffeisen Bank, ori BCR, atunci ar fi bine să știi de anumite condiții, dar și de ce plafon este disponibil.

Tot mai mulți români au evitat să facă achiziții imobiliare anul trecut, dat fiind faptul că indicele IRCC, dar și indicele ROBOR au înregistrat valori record.

Chiar și așa, Ministerul Finanțelor încurajează în 2023 astfel de achiziții. Dacă vrei să îți achiziționezi o locuință și ai nevoie de un credit de la ING Bank, Raiffeisen Bank, CEC, ori Banca Transilvania, iată ce trebuie să știi.

În primul rând, conform anunțului făcut de Ministerul Finanțelor, programul Noua Casă continuă şi în 2023, pentru al cincisprezecelea an consecutiv.

Cum arată plafonul de garanţii? Valoarea lui este de 1,5 miliarde de lei, spune sursa citată, care precizează că propunerea de alocare de plafon pentru anul 2023 se bazează pe analiza comportamentului băncilor şi beneficiarilor în anul 2022.

Câți bani oferă Ministerul Finanțelor pentru aceste credite

De asemenea, acest plafon mai are la bază și tendinț pieţei imobiliare şi a creditelor ipotecare previzionate pentru anul 2023, mai subliniază Ministerul Finanțelor.

Cum se realizează finanțarea și ce trebuie să știe beneficiarii? Sursa citată precizează că Finanţarea se acordă în lei, pentru achiziţia unei singure locuinţe.

Mare atenție însă la prețul locuinței de vis. Valoarea maximă a creditului care poate fi accesat este de 66.500 euro,  pentru locuinţe al căror preţ este de maximum 70.000 euro, avansul solicitat fiind de 5%.

De asemenea, valoarea creditului parte ajunge și la 119.000 euro, pentru locuinţe al căror preţ este de maximum 140.000 euro, în acest caz avansul solicitat fiind de 15%.

Să nu uităm că programul Noua Casă a fost de mare ajutor în rândul a sute de mii de români. Acesta  a fost lansat în 2009, sub numele de Prima Casă, iar până în prezent a adunat până în prezent 330.875 de garanţii şi promisiuni de garantare acordate celor care au accesat finanţarea.