Atenție mare la Dedeman! Poți rămâne fără toți banii de pe card. Mii de români au fost deja păcăliți

17 dec. 2021
Atenție mare la Dedeman! Poți rămâne fără toți banii de pe card. Mii de români au fost deja păcăliți

Dedeman, unul dintre cele mai mari magazine de bricolaj din România, vine cu un mesaj important pentru toți oamenii,  aducând în prim-plan o problemă din ce în ce mai întâlnită în țara noastră.

Dedeman vine cu un avertisment dur pentru românii din toată țara, în contextul în care acest fenomen a început să devină din ce în ce mai practicat în România. Potrivit unui mesaj postat pe pagina oficială de Facebook a magazinului, românii trebuie să fie atenți la atacurile de tip phishing sau la alte forme de fraudare informatică.

Concret, Dedeman anunță că încă se efectuează sondaje, concursuri online sau alte campanii promoționale cu revendicare de premii în care se folosește numele companiei, însă subliniază că acestea fac parte din atacurile menționate anterior.

Atacurile de tip phishing au devenit aproape la ordinea zilei în România și pot lua forma unor SMS-uri, e-mailuri, mesajelor pe Facebook sau WhatsApp, cât și pe alte rețele de socializare. Pe acest fond, este important ca românii nu ar trebui să furnizeze date personale sau date de pe card. Astfel, vor fi lăsați imediat fără bani.

Dedeman te sfătuiește cu privire la ceea ce este de făcut în cazul în care primești vreun mesaj suspect

Înainte de a știi ce trebuie făcut în cazul în care cădem pradă unui astfel de atac cibernetic este bine să știm că phishingul este o infracțiune electronică care se referă la mesaje false care induc în eroare destinatarii, în scopul de a scoate la iveala date cu caracter personal, date financiare sau de securitate.

Odată ce am stabilit ce este phishingul este timpul să trecem la metodele prin care ne putem feri de aceste atacuri. Indiferent dacă vorbim de unul prin SMS sau unul prin intermediul rețelelor de socializare, cea mai bună metodă pentru a nu te lăsa păcălit este să ignori orice mesaj de la persoane necunoscute.

De asemenea, Dedeman vine și cu o listă în ceea ce privește metodele de evitare a înșelătoriilor de acest tip. Așadar, românii nu ar trebui să acorde importanță mesajelor în care li se cer bani, li se oferă cadouri sau în care sunt amenințați că li se va șterge contul de Facebook. În cazul în care oamenii primesc un email sau un mesaj scurt care pretinde că este de la Facebook, este mai vine ca oamenii să nu deschidă niciun link sau atașament din interiorul mail-ului.

Este important de menționat că emailurile oficiale, trimise de către Facebook, provin mereu de la Facebook.com, facebookmail.com sau fb.com.

În cazul SMS-urilor și a mailurilor suspecte, Dedeman informează că este bine ca oamenii să nu acceseze niciun link care pare suspect sau care vine din partea unei persoane necunoscute. Cu toate că de multe ori suntem nevoiți să ne trăiam viața într-un mod alert, este important să citim cu mare atenție textul SMS-ului, pentru a putea identifica imediat semnele care să arate atacul respectiv.

În ceea ce privește e-mailurile, Dedeman informează că este bine ca oamenii să fie atenți la modul în care este scris mesajul, subliniind că e-mailurile despre concursuri frauduloase conțin, de cele mai multe ori, mesaje cu greșeli evidente de scriere, punctuație sau gramatică. De asemenea, trebuie verificată și sursa e-mailurilor.

În final, Dedeman anunță că orice concurs ar organiza, acesta va fi mereu public fie pe pagina oficială de Facebook, fie pe site-ul oficial. Din păcate pentru cei care au căzut plasă acestor atacuri de tip phishing, Dedeman nu poate face nimeni în acest context.