Cât costă să-ți schimbi anvelopele de vară cu cele de iarnă? Mulți români cad în plasă și fac aceste greșeli

16 nov. 2021
Cât costă să-ți schimbi anvelopele de vară cu cele de iarnă? Mulți români cad în plasă și fac aceste greșeli
Sursa foto: Pixabay

Pentru că sezonul rece este doar la un pas și sunt așteptate primele ninsori este bine ca șoferii să nu fie prinși pe nepregătite. Cu toate că legea nu impune o dată calendaristică exactă de la care schimbarea anvelopelor este obligatorie, trebuie să aveți grijă pentru că amenzile sunt usturătoare.

Întrucât sezonul rece se apropie și primele ninsori deja ți-au făcut apariția în țară, șoferii trebuie să ia măsurile necesare pentru a circula în siguranță. Cu toate acestea, schimbarea anvelopelor nu este obligatorie decât în anumite condiții. Legea nu impune nicio dată calendaristică exactă.

În primul rând, chiar dacă drumurile nu sunt acoperite cu zăpadă, gheață sau polei, dacă temperaturile scad sub șapte grade Celsius în mod frecvent, cauciucurile de iarnă sunt multe mai eficiente. În condiții de temperatură scăzută acestea au o aderență mai mare și frânarea va fi mult mai bună chiar și pe asfaltul uscat.

Din această cauză este recomandat să echipăm mașina cu anvelope de iarnă nu numai când afară este zăpadă, polei sau gheață ci și atunci când începe să se lase frigul.

Ce amendă poți să primești

Orice șofer trebuie să fie responsabil și să analizeze evoluția vremii și nu trebuie să aștepte prima zăpadă pentru a trece la cauciucurile de iarnă.

O greșeală pe care unii șoferi o fac este că nu echipează mașina cu cauciucuri de iarnă pe toate roțile. Acest lucru nu este recomandat, pentru că vom avea probleme la curbele mai periculoase, la frânele mai puternice și la stabilitatea mașinii în general.

Trebuie menționat că amenda în cazul în care nu aveți anvelope de iarnă pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheață sau polei este prevăzută în clasa a IV-a de sancțiuni (de la 9 la 20 puncte-amendă, respectiv între 1.305 și 2.900 lei), iar sancțiunea contravențională este însoțită și de măsura reținerii certificatului de înmatriculare. În acest context, dacă sunteți prinși fără anvelopele adecvate riscați să plătiți mai mult decât v-ar costa un set de patru cauciucuri de iarnă.

Cum reduci din costuri?

Prețurile anvelopelor de iarnă variază de la 250 lei pentru o anvelopă de iarnă decentă și ajunge până la mai mult de 1.200 lei pentru o anvelopă de top. Există numeroase site-uri online sau magazine specializate care vă pot ajuta în alegerea anvelopelor potrivite, la prețuri bune.

De reținut că, puteți reduce costurile dacă alegeți o anvelopă cu o dimensiune și un diametru al jantei omologate pentru autovehiculul dumneavoastră, dar mai mici decât cele pe care le utilizați în timpul verii. Având în vedere că, în general, cauciucurile de iarnă sunt mai scumpe decât cele de vară, în acest mod puteți scădea din preț.

În ceea ce privește schimbul de cauciucuri, prețul acestui serviciu depinde foarte mult de service-ul unde mergi, dar și de serviciile pe care le soliciți. Astfel, acestea pot începe de la 70 de lei și pot ajunge până la 258 de lei pentru un pachet premium care include și o curățare plus schimbare valve.