Cum verifici dacă ai telefonul ascultat. Ce coduri secrete poți folosi

03 oct. 2021
Cum verifici dacă ai telefonul ascultat. Ce coduri secrete poți folosi
Sursa foto: Alexandre Boucher on Unsplash

V-ați întrebat vreodată dacă telefonul dumneavoastră este urmărit sau sunteți ascultat? Cu siguranță, au existat cazuri în care ați crezut asta. Chiar dacă răspândirea rapidă a telefoniei mobile ne-a ușurat viața de zi cu zi în foarte multe feluri, creșterea numărului de infracțiuni legate de acest domeniu al telecomunicațiilor a devenit una dintre cele mai mari preocupări actuale.

Din fericire există câteva metode simple prin care puteți verifica imediat dacă telefonul a fost compromis sau dacă apelurile și mesajele au fost redirecționate fără știrea dumneavoastră. Tot ce trebuie să faceți este să formați câteva coduri USSD.

Codurile USSD, uneori denumite și „coduri rapide” sau „feature codes”, sunt un protocol de comunicații utilizat de telefoanele celulare GSM pentru a comunica cu computerele operatorului de rețea mobilă. Acestea pot fi utilizat pentru navigarea WAP, serviciul de redirecționare a apelurilor și mesajelor, serviciile de locație și ca parte a configurării telefonului în rețea, dar și multe altele.

Care sunt aceste coduri utile

Platforma online brightside.me a adunat cele mai importante coduri pentru a le folosi atunci când bănuim că mai exista și altcineva „pe fir”.

*#62# – este un cod cu care putem aflat dacă mesajele și alte date au fost redirecționate. După introducerea acestui cod va fi afișat pe ecran statusul diferitelor tipuri de redirecționare.

002# – cu acest cod universal putem să oprim toate formele de redirecționare active pe telefon. În plus, acest cod poate fi folosit în roaming, iar în acest fel, banii nu vor mai fi luați din cont pentru apelurile care sunt redirecționate către mesageria vocala.

*#06# – cu ajutorul acestui cod puteti afla IMEI -ul telefonului. Daca stiti acest numar, va puteti gasi telefonul in caz ca il pierdeti sau vi se fura.

Alte coduri speciale

Potrivit sursei citate, mai există anumite coduri pentru a afla dacă locația dumneavoastră este urmărită de cineva. Pentru aceasta aveți nevoie de utilitarul NetMonitor și tastați unul din următoarele coduri:

pentru iPhone: *#12345#3001*
pentru Android: *#*#4636#*#* sau *#*#197328640#*#*

De asemenea, trebuie să urmați și o serie de pași:

Pasul 1. Mergeți în secțiunea numită UMTS, apoi UMTS RR info, și scrieți toate numerele de sub ID-ul celulei. Aceste numere sunt stațiile de bază situate în apropiere. Telefonul se va conecta în mod implicit la acea stație care emite cel mai bun semnal.

Pasul 2. Du-te înapoi la meniul principal și dă click pe fila Informații MM, apoi pe PLMN. Notați numerele de sub Local Area Code (LAC).

Pasul 3. Cu ajutorul acestor două numere și un site obișnuit (a patra filă din stânga), puteți determina locația pe hartă a stației de bază la care telefonul este conectat.