Facebook, WhatsApp și Instagram au picat complet în întreaga lume. Ce s-a întâmplat: explicațiile oficialilor companiei

04 oct. 2021
Facebook, WhatsApp și Instagram au picat complet în întreaga lume. Ce s-a întâmplat: explicațiile oficialilor companiei
WhatsApp, una dintre cele mai utilizate aplicații de pe planetă. Sursa foto: Pixabay

Românii s-au panicat teribil atunci când și-au dat seama că atât Facebook, cât și WhatsApp și Instagram au picat. Însă același lucru s-a întâmplat la nivelul întregii planete. Toate cele trei rețele, care face parte din aceeași companie, coordonată de fondatorul Mark Zuckerberg continuă să fie afectate.

Downdetector, o platformă care monitorizează întreruperile, a înregistrat aproape 80.000 de reclamații pentru WhatsApp și peste 50.000 pentru Facebook într-un timp record.

Oficialii companiei au venit și cu o explicație.

„Suntem conștienți că unele persoane au probleme cu accesarea aplicațiilor și produselor noastre. Lucrăm pentru ca lucrurile să revină la normal cât mai repede posibil și să ne cerem scuze pentru orice inconvenient.”, au transmis aceștia fără să anunțe când vor fi rezolvate problemele.

O angajată vine cu acuzații grave la adresa Facebook

Gigantul Facebook este zguduit de un scandal imens, iscat de o fostă angajată, Frances Haugen, care a lucrat timp de doi ani ca inginer IT în cadrul companiei. Aceasta a spus că nu mai suporta nedreptățile pe care le-a văzut desfășurându-se în fața ochilor.

Ea a strâns zeci de documente, și le-a transmis publicației Wall Street Journal. Apoi a acordat un interviu în cadrul emisiunii „60 de minute” difuzată pe CBS News.

„Facebook a arătat întotdeauna că preferă profitul decât siguranța utilizatorilor. Au crezut că, dacă ar schimba algoritmii pentru a face sistemul mai sigur, oamenii ar petrece mai puțin timp pe rețelele de socializare, vor face clic mai puțin pe anunțuri, iar Facebook ar câștiga mai puțini bani.”, a spus Haugen în interviu.

Conform acesteia, rețeaua socială adoptase sisteme de securitate pentru a controla dezinformarea înainte de alegerile prezidențiale din 2020. Ulterior le slăbise în mod deliberat acordând prioritate „creșterii mai degrabă decât securității”. Conform fostei angajate Facebook, abandonarea acestor sisteme de securitate ar fi, de asemenea, coresponsabilă pentru atacul asupra Congresului din 6 ianuarie trecut.