Ludomania: ce este și cum să o abordezi

20 oct. 2022
Ludomania: ce este și cum să o abordezi

Jocurile de noroc necontrolate pot avea un efect dăunător asupra nivelului și calității vieții jucătorului. Miezul problemei este percepția incorectă a jocurilor de noroc ca sursă de venit și nu de distracție, tocmai de aceea varianta gratuită a jocurilor poate părea o idee bună, precum 100 super hot slot demo.

Ludomania: definiție și semne

Principalul indiciu al dependenței de jocuri de noroc este un interes continuu pentru jocurile de noroc. Deși există unele asemănări cu dependențele chimice, principala diferență este că nu există efecte negative asupra sănătății fizice a unei persoane. Cu toate acestea, ar fi greșit să afirmăm că dependența de jocuri de noroc nu are niciun impact asupra oamenilor. Fluctuațiile emoționale severe, lipsa unui sens al scopului în viață, apatia și tristețea sunt câteva simptome ale daunelor pe care le provoacă.

Ludomania este uneori menționată ca fiind o dependență de internet de către anumiți experți. Trebuie menționat, de asemenea, că accesul la opțiunile de joc din cazinourile terestre poate duce, de asemenea, la dependență.

Din trei motive esențiale, cercetarea privind dependența de jocurile de noroc este crucială din punct de vedere social:

  1. Problemele sociale și financiare sunt frecvente în rândul dependenților de jocuri de noroc. Puțin peste 23% dintre aceștia au datorii, 35% sunt divorțați, iar 80% au probleme familiale.
  2. O infracțiune penală. Aproape 50% dintre jucătorii de noroc care dezvoltă dependențe se îndreaptă adesea spre infracționalitate.
  3. Pericol de sinucidere.

Simptomele dependenței de jocuri de noroc

Numărul și durata sesiunilor de joc se numără printre factorii care sunt cei mai determinanți în acest caz. În plus, deoarece dependența de jocuri de noroc este frecvent menționată ca fiind o tulburare de comportament, lipsa activităților alternative de petrecere a timpului liber și scăderea contactelor sociale sunt două semne ale ludomaniei. Jucătorii pot experimenta o încetare completă a comunicării, chiar și cu cei mai apropiați prieteni și membri ai familiei.

Problemele financiare însoțesc frecvent jocurile de noroc problematice compulsive. Jucătorii iau frecvent credite sau vând proprietăți, deoarece sunt în continuă căutare de bani pentru a face un alt pariu sau pentru a vizita un cazinou. În plus, o astfel de persoană își pierde pur și simplu controlul emoțiilor și al comportamentului atunci când joacă acest joc.

Ajutor pentru dependența de jocuri de noroc și metode de tratament

Una dintre principalele preocupări pentru industria jocurilor de noroc, inclusiv pentru operatori și autoritățile de reglementare, este dependența de jocuri de noroc. Aceasta include strategii de abordare a problemei, precum și jocul responsabil ca strategie preventivă.

Aceste tehnici pot fi clasificate fie ca fiind terapeutice, fie preventive.

Programe de autoexcludere

Programele de autoexcludere sunt instrumente utilizate în fiecare națiune europeană sofisticată. Ideea de bază din spatele lor este că un jucător își poate limita propria activitate de joc pentru o perioadă de timp prestabilită.

Abordarea este mai eficientă atunci când ia în considerare nu doar dorința jucătorului de restricționare a jocurilor de noroc, ci și pe cea a prietenilor apropiați și a familiei sale. Acest lucru se datorează faptului că un dependent nu își poate evalua întotdeauna nivelul de dependență în mod obiectiv.

În plus, deoarece astfel de restricții în diferite cazinouri sunt ineficiente, statul ar trebui să stabilească o înregistrare centralizată a rezidenților săi care sunt dependenți de jocurile de noroc.

Limitarea cheltuielilor

Una dintre cele mai recente inovații în lupta împotriva bolii de dependență de jocuri de noroc este limitarea cheltuielilor pentru jocurile de noroc. Acesta necesită sprijinul instituțiilor bancare pentru a fi realizat. De facto, un jucător de jocuri de noroc își stabilește din timp un plafon, adică o anumită sumă de bani care poate fi folosită pentru tranzacțiile de jocuri de noroc. Orice încercare de a face mai multe plăți va fi ineficientă, deoarece toate tranzacțiile vor fi oprite.

Limita de durată a sesiunii

Conducerea cazinoului dispune de statistici complete privind dinamica de funcționare a fiecărui cont pentru a recunoaște un comportament nesănătos la jucători. Dreptul de a îngheța un cont sau de a interzice accesul unui jucător este rezervat de către reprezentanții cazinoului. În plus, clientul are opțiunea de a-și crea propria limită de timp, ceea ce îi va permite să stabilească exact cât timp își poate permite să petreacă pe site în fiecare zi, săptămână sau lună.

Concluzie

Dependența de jocurile de noroc poate avea o varietate de efecte negative sociale, financiare și psihologice. Operatorii de jocuri de noroc și autoritățile de reglementare dezvoltă mereu noi strategii de combatere a dependenței de jocuri de noroc, pentru a preveni apariția acesteia. Construcția de centre de sprijin, programe de autoexcludere și limite de timp și financiare se află pe lista celor mai eficiente.