Platforma de socializare Striver, susținută de ambasadori precum Roberto Carlos sau Harry Maguire

11 mart. 2024
Platforma de socializare Striver, susținută de ambasadori precum Roberto Carlos sau Harry Maguire

La finalul anului trecut, a făcut înconjurul lumii vestea potrivit căreia fostul mare fotbalist Roberto Carlos se implică într-un proiect de social mediat inedit. Este vorba despre aplicația Striver, fondată de Tim Chase și de fostul mijlocaș al clubului de fotbal Arsenal, Gilberto Silva.

Aceștia s-au asociat pentru a crea prima platformă de socializare fără abuzuri, iar nume celebre precum Harry Maguire, Roberto Carlos și Sol Campbell sunt deja printre ambasadorii proiectului care ar putea revoluționa universul rețelelor sociale.

Autoproclamată a fi prima platformă de socializare din lume unde abuzul nu este tolerat sub nicio formă, Striver a fost lansată public la Web Summit 2023 de la Lisabona.

Anul 2024 ar putea fi foarte important pentru dezvoltare, într-un context în care pe de o parte oamenii petrec tot mai mult timp online, iar în vară se va desfășura un eveniment fotbalistic de top în lumea fotbalului, Euro 2024, găzduit de Germania. Sportul în sine creează o puternică legătură cu aplicația, deci momentul ar putea fi folosit în strategia de marketing.

Roberto Carlos, în fruntea numelor care promovează noua rețea de socializare

Cantitatea de negativitate de pe Facebook, X (cunoscut anterior ca Twitter) și Instagram pare să depășească semnificativ pozitivitatea în aceste zile, subliniază cei de la Sky Sports, într-un material dedicat proiectului în care s-a implicat și legendarul Roberto Carlos.

Tocmai pe notorietatea unor astfel de persoane se bazează mediatizarea aplicației. „Când partenerii tăi de afaceri sunt Gilberto Silva și Roberto Carlos, magia se întâmplă!”, spune Tim Chase, investitorul principal în proiect. Acesta este prieten apropiat al lui Gilberto Silva și a altor vedete apropiate conceptului recent lansat.

Ajuns la vârsta de 50 de ani, Roberto Carlos este considerat cel mai bun fundaș stânga din toate timpurile. A strălucit în mod special alături de Real Madrid și de Echipa Națională de Fotbal a Braziliei.

De-a lungul timpului, a fost unul dintre fotbaliștii de prim-plan în seria de jocuri FIFA de la EA Sports. Mai nou (în 2023), cei de la Playtech i-au dedicat un slot online remarcabil, intitulat Roberto Carlos Sporting Legends și în care brazilianul este simbol Wild.

Din punct de vedere al aspectului, aplicația Striver este similară cu Tik Tok, una dintre cele mai apreciate platforme la momentul actual. Ascensiunea rețelei este gândită prin promovarea de provocări pozitive. Un exemplu notat de Sky Sports este chiar legat de Roberto Carlos: acesta ar încerca să recreeze lovitura liberă istorică împotriva Franței, din anul 1997, când a marcat un gol fabulos, iar fanii ar putea posta video-uri cu ei înșiși în timp ce încearcă să îi urmeze exemplul.

Inteligența artificială schimbă lucrurile în mediul online

„Considerăm că prevenirea este mai bună decât un remediu și am descoperit că există IA (Inteligența artificială) disponibilă pentru a modera conținutul, ceea ce înseamnă că nici măcar nu trebuie să eliminăm conținutul abuziv de pe platformă – de fapt îl oprim să fie difuzat live”, a explicat fondatorul platformei.

„Ne uităm la cuvinte, fraze, propoziții și apoi mesajul în ansamblu. Comentariile nu trebuie neapărat să fie pozitive, dar nu sunt abuzive. Apoi, pentru videoclipuri, eliminăm audio și moderăm așa cum facem pentru comentarii și apoi, pentru videoclip, facem o captură de ecran la fiecare 0,3 secundă și moderam fiecare captură de ecran”, a continuat acesta.

Sistemul bazat pe inteligența artificială este deosebit de puternic în a proteja conținutul de orice element abuziv. Eficiența actuală este estimată la 99,9817%. Principalul investitor a oferit și un exemplu în privința acestei eficiențe: o postare a fost respinsă pentru că undeva în fotbal exista o etichetă de produs care conținea cuvântul „diablo” („diavol” în limba spaniolă), considerat în mod normal drept fiind unul negativ.

În viitor, sistemul va include recunoaștere facială și moderare adecvată vârstei. „Apariția TikTok arată că oamenii vor să se implice și să facă lucrurile pe care le-au făcut vedetele și influencerii. Dar, cu aceste platforme, sunt preocupați să obțină conținut, abia apoi ajung eventual să se îngrijoreze de conținutul abuziv. Dacă se lansează, paguba a fost deja făcută, chiar dacă se intervine peste o oră. Veștile proaste circulă rapid pe rețelele de socializare și este foarte greu să le aduci înapoi”, a mai spus reprezentantul aplicației.

Fostul star al lui Arsenal, Gilberto Silva, a explicat de asemenea motivul implicării sale: „Am posibilitatea de a ajuta la punerea pe piață a proiectului și de a sprijini oamenii să interacționeze într-un loc sigur. Acesta este un punct cheie pentru mine”.

El a povestit și despre un moment neplăcut din cariera sa, când a avut parte de reacții negative ale fanilor pe social media: „Au fost mulți dintre ei care au intrat pe rețelele de socializare și m-au zdrobit. La un moment dat, mi-a fost frică să ies afară din casă, crezând că cineva ar putea să mă aștepte sau să mă oprească pe stradă. A fost o perioadă grea”.