Poți rămâne fără toți banii de pe card! Ai cont la Raiffeisen Bank, Banca Transilvania sau această bancă și folosești aplicația de pe telefon? Este alertă națională

04 apr. 2023
Poți rămâne fără toți banii de pe card! Ai cont la Raiffeisen Bank, Banca Transilvania sau această bancă și folosești aplicația de pe telefon? Este alertă națională

Tot mai multe persoane optează pentru telefoanele sau tabletele cu sisteme Android. Sunt mult mai accesibile la preț decât cele care au sistem iOS și extrem de simplu de utilizat.

Mare atenție însă la ultimul avertisment primit. Se pare că milioane de utilizatori sunt în pericol să rămână fără bani pe card și de asemenea, riscă ca toate datele personale să ajungă în mâinile cum nu trebuie. Fie că au cont la Raiffeisen Bank, Banca Transilvania sau orice altă bancă situația este la fel.

Ce se întâmplă? Android este țintă unui nou tip de malware care are denumirea Hook, iar conform specialiștilor, acesta are ca scop preluarea datelor bancare ale utilizatorilor ori spionarea acestora.

Și cine își dorește să rămână fără bani în cont sau ca altcineva să poată să îi citească mesajele? Se pare că Hook se răspândește rapid în toate colțurile lumii, așa că nu ar fi exclus să fi ajuns deja și în România.

Acest Malwer poate controla sistemul Android și poate fi trimis de la distanță. Astfel, victimele se pot trezi că telefonul lor merge singur, se pot face facturi de ecran, iar utilizatorilor nu va știi nimic.

Cum acționează acest malware pe sistemul Android

De asemenea, specialiștii mai spun și că malware-ul este atât de complex gândit încât poate deschidă singur și aplicații, precum WhatsApp.

Mai departe, acesta poate să trimită mesaje în locul utilizatorilor, imagini și alte lucruri pe care în realitate am vrea să le ținem doar pentru noi.

”Cea mai importantă adăugare în ceea ce privește capabilitățile vine sub formă a ceea ce criminalii numesc VNC. Virtual Network Computing (VNC) este o implementare specifică a unei aplicațîi de partajare a ecranului care oferă control de la distanță asupra dispozitivului.

Malware-ul este capabil să efectueze o gamă largă de operațiuni pe dispozitiv, de la simularea clicurilor, până la completarea casetelor de text și efectuarea de gesturi”, spun experții.