Reduceri false de Black Friday! Unul dintre cele mai mari site-uri din România a fost amendat și închis! Milioane de români au fost păcăliți

10 nov. 2021
Reduceri false de Black Friday! Unul dintre cele mai mari site-uri din România a fost amendat și închis! Milioane de români au fost păcăliți

Chiar dacă Black Friday are loc oficial pe 12 noiembrie, foarte mulți retaileri online au dat deja startul reducerilor. Doar că multe dintre super ofertele prezentate sunt de fapt niște falsuri, iar românii cumpără produsele la prețuri chiar mai mari decât cele obișnuite. Inspectorii de la Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) au amendat și închis deja unul dintre cele mai mari site-uri din România.

Este vorba despre altex.ro. Se pare că acest retailer nu respecta deloc regulile, iar consumatorii au luat atitudine. Astfel s-a ajuns ca cei de la ANPC să verifice speța și să se lase și cu consecințe severe.

„Ca urmare a neregulilor constatate, operatorul economic a fost sancţionat cu amendă contravenţională în cuantum de 50.000 lei şi a fost propusă, ca măsură complementară, suspendarea activităţii până la încetarea practicii comerciale incorecte. ANPC va informa autorităţile din domeniu, respectiv Consiliul Naţional al Audiovizualului şi Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare în Informatică – ICI, referitor la abaterile înregistrate, de Black Friday, la Altex, pentru a se putea preîntâmpina continuarea promovării acestui tip de „reducere de preţ” neconformă”, au transmis cei de la ANPC.

Sub coordonarea Direcţiei Generale Control şi Supraveghere Piaţă şi Armonizare Europeană, din cadrul Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) împreună cu Comisariatul Regional pentru Protecţia Consumatorilor Bucureşti-Ilfov s-a desfăşurat, în ultimele zile o verificare a mediului online, în ceea ce priveşte modul în care se derulează perioada cunoscută drept „Black Friday” – un vârf al promoţiilor anuale.

Au fost anunțate organele penale

Astfel, în data de 9 noiembrie 2021, prin accesarea site-ului www.altex.ro, comisarii ANPC au constatat faptul că operatorul economic promova produse ca fiind la reducere de preţ, fără a aplica reducerile din preţul de referinţă (cel mai scăzut preţ practicat în acelaşi spaţiu de vânzare în perioada ultimelor 30 de zile, înainte de data aplicării preţului redus). Echipele de control ANPC au depistat peste 1.000 de produse cu abateri de preţ, afişate pe site, precizează ANPC.

Reprezentanţii Altex s-au scuzat argumentând că ei nu pot fi corecţi într-o piaţă în care nimeni nu e, se arată în comunicatul instituției.

ANPC a transmis că va informa organele penale competente în România cu privire la cazurile de înşelăciune constatate, ca urmare a acestor controale. Și nu par a fi foarte puține.

„ANPC îi sfătuieşte pe consumatori să manifeste atenţie sporită atunci când doresc să achiziţioneze bunuri, în perioada reducerilor, pentru a se proteja, în cazul în care apar abateri de la legislaţia în vigoare practicate de unii dintre operatorii economici şi îi asigură pe cetăţeni că supraveghează, la rândul său, permanent piaţa pentru a preîntâmpina sau sancţiona astfel de cazuri”, se mai arată în comunicatul de presă transmis redacției.