S-a dat LEGE! Cum vor circula de acum cei cu trotinete electrice. Pe unde nu mai au voie să meargă

06 oct. 2021
S-a dat LEGE! Cum vor circula de acum cei cu trotinete electrice. Pe unde nu mai au voie să meargă
Sursa foto: Pixabay

Guvernul a venit cu o serie de reglementări în ceea ce privește circulația pe drumurile publice a trotinetelor electrice. Pe lângă precizări și interdicții în ceea ce privește locurile pe unde acestea au voie să circule, Ordonanța Guvernului precizează și faptul că nu au voie să circule atunci când pe jos este polei, gheață sau zăpadă.

Astfel, potrivit hotărâri de guvern pentru modificarea şi completarea Regulamentului de aplicare a Ordonanţei privind circulaţia pe drumurile publice, conducătorii de trotinete electrice vor avea reglementări similare cu bicicliștii. Cea mai importantă prevedere vizează interdicția acestora de a mai circula pe trotuar.

„Principalele reguli de circulaţie aplicabile conducătorilor de trotinete electrice constau în obligativitatea de a circula numai pe pista pentru bicicletă atunci când aceasta există, fiind interzisă circulaţia acestora pe trotuar. Acestea trebuie conduse numai pe un singur rând atunci când circulă pe drumurile publice, iar conducătorii de trotinete electrice au obligaţia de a avea asupra lor actul de identitate, informează Ministerului Afacerilor Interne (MAI).

Ce alte prevederi apar în Ordonanță

Ordonanța mai menționează și interdicţia conducătorilor de trotinete de a circula atunci când se află sub influenţa alcoolului ori a substanţelor psihoactive. De asemenea, nu au voie să meargă cu trotinetele electrice atunci când partea carosabilă este acoperită cu polei, gheaţă sau zăpadă. În plus, se interzice circulaţia cu trotineta electrică fără a menţine contactul cu solul sau atunci când nu sunt respectate condiţiile tehnice minime pe care trebuie să le îndeplinească.

Un alt aspect care trebuie menționat este acela că, spre deosebire de conducătorii de biciclete, în cazul trotinetelor electrice, schimbarea direcţiei de mers se face prin deplasarea conducătorilor pe lângă acestea.

„În ceea ce priveşte condiţiile tehnice pentru trotinetele electrice, acestea trebuie să fie dotate cu un sistem adecvat, funcţional, de direcţie, respectiv cu un dispozitiv de frânare eficace şi să fie dotate cu sistem de avertizare sonoră, echipate, pe timp de noapte sau când vizibilitatea este redusă, cu lumini şi cu cel puţin un dispozitiv fluorescent-reflectorizant. De asemenea, trotinetele electrice trebuie să fie echipate cu elemente sau dispozitive fluorescent-reflectorizante, amplasate pe roţi, care, în mişcare, formează un cerc continuu”, se mai arată în ordonanța Guvernului.