Telefoanele pe care WhatsApp nu va mai funcționa începând cu 1 noiembrie. Decizia companiei a fost comunicată oficial

01 oct. 2021
Telefoanele pe care WhatsApp nu va mai funcționa începând cu 1 noiembrie. Decizia companiei a fost comunicată oficial
WhatsApp, una dintre cele mai utilizate aplicații de pe planetă. Sursa foto: Pixabay

Ca în fiecare an, dacă nu știați, WhatsApp va retrage suportul pentru aplicația sa pentru anumite smartphone-uri mai vechi, încă aflate în circulație. Nu este o decizie singulară a WhatsApp, majoritatea aplicațiilor fac acest lucru pentru a oferi utilizatorilor cea mai bună experiență posibilă. Cu toate acestea, dacă aveți un telefon care va fi afectat de această decizie, singura variantă pe care o aveți la îndemână este să vă salvați mesajele și să faceți upgrade la telefon.

Cine este afectat și care este motivul

Concret, WhatsApp va înceta să mai funcționeze pe smartphone-urile care folosesc sistemul de operare Android 4.0.4 sau o versiune mai veche. Cei care încă mai dețin astfel de modele nu se vor mai putea autentifica în aplicație și nici nu vor putea crea un cont nou. Aplicația va afișa un mesaj pentru a vă informa despre acest lucru.

„Pentru cea mai bună experienţă, vă recomandăm să utilizaţi cea mai recentă versiune de Android disponibilă pentru telefonul dvs.”

Dacă pentru telefonul dumneavoastră nu există o versiune mai nouă de Android la care să faceți update, singura variantă rămâne achiziționarea unui nou telefon pentru a avea acces din nou la serviciile WhatsApp. Un aspect care trebuie menționat este ca înainte de data limită de la care aplicația nu va mai funcționa este să vă salvați mesajele pentru a le avea ulterior pe noul terminal.

Motivul pentru care se oprește suportul pentru anumite versiuni de sisteme de operare este acela că telefoanele învechite, care rulează software vechi nu mai primesc actualizări de securitate, ceea ce înseamnă că sunt vulnerabile la atacuri. În plus, majoritatea acestor telefoane vechi au hardware „vechi” care fie nu acceptă funcțiile avansate ale unei aplicații, fie oferă o experiență neplăcută în utilizare.

În ambele cazuri, rezultatul final nu este de dorit, motiv pentru care dezvoltatorii ridică periodic cerințele de software și de hardware pentru a se asigura că aplicațiile lor oferă cea mai bună experiență posibilă utilizatorilor la momentul respectiv. Fiind una dintre cele mai utilizate aplicații de pe planetă, WhatsApp nu face excepție de la această regulă.

E timpul să faceți un upgrade la telefon

Astfel, de la data de 1 noiembrie 2021, telefoanele scoase de pe lista dispozitivelor suportate nu vor mai putea să folosească versiuni noi ale aplicației WhatsApp. Vor putea accesa serviciile folosind vechea aplicație, deja instalată, dar nu se știe pentru cât timp va fi posibil acest lucru.

O măsură similară a luat și Google pentru aplicațiile sale YouTube, Maps, Gmail sau Drive, ce-i drept pentru o versiune mai veche de Android, mai exact Android 2.3.7 Gingerbread sau versiunile anterioare. Aceste aplicații nu mai funcționează de la sfârșitul lunii septembrie 2021 pe telefoanele cu această versiune a sistemului de operare Android.

În acest caz există însă alternative, pentru că majoritatea merg accesate direct din browser-ul de internet al telefonului respectiv. Unele aplicații web vor funcționa în continuare prin această metodă, deși Google nu a spus clar că acest lucru va fi sau nu posibil pe viitor.