Ții încărcătorul de la telefon în priză? După ce vei afla asta, nu vei mai face această greșeală imensă

23 ian. 2022
Ții încărcătorul de la telefon în priză? După ce vei afla asta, nu vei mai face această greșeală imensă

Pentru că trăim într-o lume destul de agitată, nu dăm așa de mare importanță anumitor lucruri precum acumulatoarele pe care le lăsăm conectate. Ți se întâmplă des să uiți încărcătorul telefonului în priză, chiar dacă telefonul nu mai trebuie încărcat? Efectele le vei resmți lunar.

Întreaga lume este pusă în fața unor situații deloc așteptate. Facturile la energia electrică cresc, iar deși consumatorii fac eforturi pentru un consum cât mai mic, calculele nu ies așa cum și-ar dori.

Motivul? Cei de la zdnet.com  ne spun ce avem de făcut. Aceștia au calculat pe baza unei aplicații care poate măsura câtă energie electrică poate consuma un dispozitiv, iar surpriza a fost chiar încărcătorul unui singur smartphone.

Deși vă gândeați că lăsând în priză un încărcător de telefon care nu încarcă un device, nu veți avea probleme la facturi, ei bine, vă înșelați. Sursa citată arată că fiecare dispozitiv consumă în mod diferit energie, în funcție de puterea pe care o are.

În România, prețul pentru 1KWh este de 0,53 lei, deci să vedem cât ajungem să plătim în plus pentru un simplu încărcător. Conform datelor realizate de zdnet.com, dacă alegi să lași în priză un încărcător de telefon care nu este atașat unui dispozitiv, acesta va consuma energie electrică, pe care o vei putea sesiza la finalul lunii la costul total al facturii.

Cât curent consumă un încărcător de iPhone

Contează și telefonul. Aceași sursă spune că un încărcător de iPhone se folosește de cam 130Wh pe lună, ceea ce înseamnă că pe an se ajunge la 1,5 KWh consumați, deci la costuri mai mici de un leu, însă să facem un calcul mai simplu.

Cu siguranță într-o casă cu mai multe persoane, sau cu mai multe diviceuri există automat mai multe încărcătoare care rămân în priză, iar fiecare are consumul lui.

Mai mult de atât, țineți cont de faptul că încărcătoarele care nu sunt originale vor consuma mult mai multă putere, cam de 10 ori mai multă energie. Pe lângă impactul asupra facturilor, a lăsa încărcătorul telefonului în priză afectează și mediul.

Cu alte cuvinte, milioane de încărcătoare lăsate non-stop în priză se traduc în milioane de KWh consumați pe an. De asemenea, fiecare kilowatt pe oră înseamnă că aproximativ 500 de grame de dioxid de carbon sunt emise în atmosferă pe oră.