Ai acest tip de durere în piept și te simți obosit? S-ar putea să ai probleme cu inima. Doctorul Adrian Marinescu descrie toate simptomele

13 oct. 2021
Ai acest tip de durere în piept și te simți obosit? S-ar putea să ai probleme cu inima. Doctorul Adrian Marinescu descrie toate simptomele
Sursa foto: Pixabay

Durerea în piept poate fi doar unul dintre semnele că s-ar putea să avem probleme cu inima. În afară de această durere, organismul ne mai trimite și alte semnale că ar trebui să mergem urgent la medic pentru analize amănunțite.

Printre simptomele care ar trebui să ne îngrijoreze este durerea în piept care strânge, nu aceea care înțeapă, explică Andrei Victor Marinescu, medic specialist imagistică medicală și radiologie, specializare în imagistică cardiovasculară.

Ce alte simptome trebuie să ne îngrijoreze

De asemenea, alte simptome care ar trebui să ne trimită urgent la medic sunt scăderea toleranței la efort sau dificultăți în respirație.

„În funcție de vârstă, semnele care ar trebui să atragă atenția diferă. Pentru oricine, durerea în piept apărută brusc care strânge, nu care înțeapă, este un semn de urgență. În special dacă această durere apare la efort fizic sau emoțional, sau dacă iradiază pe umăr sau gât. Dar, dincolo de contextul acut, în special în cazul persoanelor vârstnice, scăderea toleranței la efort, dificultăți în respirație fără semne de infecție respiratorie.

Practic, oboseala la eforturi care nu te oboseau este motiv de apelare la consult cardiologic. Merită menționată și umflarea picioarelor. După o zi de stat în picioare este normală, dar dacă este constantă, poate fi semn de insuficiență cardiacă. În cazul tinerilor, palpitații recurente, care generează oboseală sau disconfort, merită evaluare”, detaliază medicul potrivit csid.ro.

Analizele de rutină sunt cheia

Pentru a nu ajunge la probleme mai grave, trebuie să facem analize de rutină, care depind în frecvență de vârsta și afecțiunile fiecăruia.

„Analizele de rutină și frecvența lor depind de vârstă și de afecțiuni. Pentru o persoană tânără, fără afecțiuni cunoscute controlul general anual, în lipsa simptomelor de mai sus, ar trebui să fie suficient. În cazul persoanelor cu afecțiuni cunoscute, frecvența acestora este dictată de medicul cardiolog curant”, mai spune Andrei Victor Marinescu.

Trebuie să avem în vedere că, având în vedere pandemia de COVID-19, trebuie să fim și mai atenți pentru că virusul poate afecta inima în două moduri. Pe de-o parte poate genera infarcte miocardice prin formarea de cheaguri de sânge care înfundă vasele inimii, ale creierului sau ale membrelor. Pe de altă parte, printr-un mecanism necunoscut încă, generează inflamația mușchiului inimii, miocardita.

Pandemia, îngrijorătoare pentru cei cu probleme cardiovasculare

Pandemia de coronavirus trebuie să-i îngrijoreze mai ales pe cei care suferă deja de afecțiuni cardiovasculare, aceștia fiind nevoiți să fie mai precauți.

„Există două efecte mari prin prisma afecțiunilor cardiovasculare. În primul rând, persoanele cu afecțiuni cardiovasculare preexistente sunt persoane cu risc de a dezvolta forme mai severe de boală. În al doilea rând, și asta e valabil peste tot în lume, pandemia a suprasolicitat serviciile medicale, întârziind accesul la medic și tratament pentru toate afecțiunile”, punctează medicul specialist.