Ai poftă tot mai des de dulce sau sărat? Lidia Fecioru spune ce-ți lipsește de fapt din organism

10 nov. 2021
Ai poftă tot mai des de dulce sau sărat? Lidia Fecioru spune ce-ți lipsește de fapt din organism

Foarte mulți diabetici au de obicei o glicemie mică, dar și anumite medicamente sau afecțiuni pot provoca scăderea acesteia. Nu este singura lipsă pe care organismul nostru o poate avea însă. Lidia Fecioru a explicat de ce uneori avem anumite pofte și ce înseamnă aceasta pentru organism.

Ea a explicat că organismul nostru poate să ne indice anumite lipsuri și din acest motiv avem din când în când pofte pentru anumite tipuri de mâncare.

„Oamenii trebuie să își asculte organismul, noi suntem cei mai buni doctori ai noștri. Ni se întâmplă uneori să simțim o poftă excesivă de ceva gras, să mâncăm ceva gras. Când se întâmplă asta înseamnă că ne lipsește calciul. Când avem poftă de dulce nu înseamnă că ne-a scăzut glicemia, ci avem lipsă de magneziu. Când vrem să mâncăm ceva sărat avem nevoie de minerale. Și când avem poftă de prăjeli, organismul nostru are nevoie de săruri”, a explicat Lidia Fecioru la Antena 3.

Cum crești rapid nivelul de zahăr din sânge

În cazul hipoglicemiei, aceasta apare atunci când nivelul zahărului din sânge (glucoza) scade sub nivelul normal. Ca tratament trebuie să readucem la un nivel normal zahărul din sânge prin consumul alimentelor sau al băuturilor cu conținut mare de zahăr sau cu ajutorul medicamentelor.

Astfel specialiștii recomandă să folosim „regula 15-15” dacă nivelul de zahăr din sânge scade sub 70 mg / dL. Astfel, trebuie să mâncăm 15 grame de carbohidrați, așteptăm 15 minute și nee verificăm glicemia. Dacă în continuare este sub pragul de 70 mg / dL, trebuie să mai mâncăm 15 grame de carbohidrați și să repetăm testul de glicemie după 15 minute.

Pentru a ne ridica nivelul de zahăr din sânge este recomandat să consumăm, la alegere, un fruct, cum ar fi o banană, un măr sau o portocală. De asemenea, putem bea o jumătate de cană de suc de mere, portocale, ananas, grapefruit sau o jumătate de cană de suc carbogazos. Nu în ultimul rând putem încerca o lingură de miere sau o lingură de zahăr dizolvat în apă, dacă lee avem la îndemână.