Apa care poate declanșa cancer de vezică fără să-ți dai seama. Medicul Urolog, Lucian Vintilă a explicat în detaliu

03 feb. 2023
Apa care poate declanșa cancer de vezică fără să-ți dai seama. Medicul Urolog, Lucian Vintilă a explicat în detaliu

Oamenii pot face cancer la vezică fără să își dea seama. Peste 18.000 de români trăiesc cu această boală, iar aproape 2.500 de cazuri sunt depistate anual.

Medicul urolog Lucian Vintilă a precizat la Antena 3 care sunt simptomele acestei boli și cum am putea să ne ferim de cancer la vezică. El a mai precizat că această boală este determinată de o apă pe care o bem zilnic.

„Ca și alte tipuri de cancer, cel de vezică poate fi prevenit acționând asupra factorilor de risc implicaţi în producerea lui. Mare grijă așadar la dietă, fumat și la infecții netratate.

Fumatul este principalul factor de risc al tumorilor vezicale, acesta fiind incriminat în apariția a 50-60 % din tumorile vezicale.

Alt factor de risc important este radioterapia pentru un alt cancer din zona pelvină. Alţi factori de risc implicați ar fi industria chimică, supunerea la industria coloranților.

Putem vorbi și de infecții urinare repetate, netratate, incomplet tratate, care dezvolta într-un final un cancer al vezicii urinare. Şi bărbaţii fac infecții urinare pentru că știm că această afecțiune este mai întâlnită în rândul femeilor. 

Controlul anual care să cuprindă un sumar de urină și să cuprindă şi o investigație imagistică poate diagnostica la timp o tumoră vezicală aflată chiar în stadiul incipient”, spune medicul urolog Lucian Vintilă.

Cancer la vezică. Factori de risc

Medicul urolog Lucian Vintilă a mai spus care sunt factorii de risc în ceea ce privește această boală și avem fumatul, expunerea profesională la chimicale, radioterapie/chimioterapie, apă tratată cu clor/arsenic, cistita cronică, utilizarea abuzivă a medicamentelor și dieta bogată in nitrați, carne, grăsimi.

”Contează foarte mult şi ceea ce mâncăm. Ar trebui să limităm consumul de grăsimi, să evităm proteinele de origine animală, să consumăm legume, fructe și să evită evităm consumul de alcool.

Apa contaminată cu arsenic, cea din fântânile incomplet controlate, poate duce la dezvoltarea cancerului de vezică urinară. Apa este sufletul aparatului urinar. Aceasta trebuie consumată în cantități de 1.5 litri pe zi pentru a evita cancerul de vezică, dar şi celelalte afecţiuni ale aparatului urinar.

În stadiile incipiente poate apărea hematuria microscopică. Mici sângerări care pot fi descoperite în sumarul de urină.

În stadiile incipiente spre puţin avansate, poate apărea hematuria macroscopică, adică sânge vizibil în urină. În această situaţie, se urmează paşii standard de diagnostic, adică cistoscopia”, mai spune acesta.

Medicul urolog a mai spus că simptomele cancerului la vezică sunt:

 • prezența sângelui în urină
 • disconfort în timpul urinării
 • urinări în cantităti mici și repetate
 • senzatia de urinare fără a putea elimina urina
 • infecții ale tractului urinar frecvente

”Cistoscopia este o investigație care presupune vizualizarea in interiorul vezicii urinare și o investigație de tip computer tomograf cu substanță de contrast.

Cauzele acestui tip de cancer sunt incomplete şi ciudate. De aceea, renunţarea la fumat ajută.

Tratamentul chirurgical este pentru tumorile vezicale. Acest tratament chirurgical presupune îndepărtarea endoscopică a tumorilor vezicale. Fragmentele tumorilor vezicale sunt trimise spre analiză pentru a stabili agresivitatea şi invazitatea.

Ce ține de noi în fiecare zi ar fi consumul de apă și sportul și alimentație în sine. Consumul de apă ar fi să avem rațiunea de a consuma 1. 5 litri de apă pe zi. Să facem sport, deci să fim activi. Să consumăm cât mai mult legume și fructe, ce să evităm consumul de grăsime, animale”, mai spune medicul urolog.

Medicul urolog Lucian Vintilă a mai spus că simptomele care indică stadii avansate ale cancerului sunt durere în spate sau în flanc, umflarea picioarelor, apariția unei mase tumorale în dreptul vezicii, pierderea în greutate și anemia.

În ceea ce privește prevenția acestui cancer, acest lucru se poate face prin:

 • oprirea fumatului
 • oprirea expunerii la substanțe toxice industriale
 • folosirea apei potabile verificată
 • instituirea unei diete alimentare sănătoase
 • de evitat deshidratarea
 • tratarea eficientă a infecțiilor vezicii urinare