Atenție mare la testele de anticorpi COVID-19! Când este necesară vaccinarea? Medicul Valeriu Gheorghiță a lansat un avertisment de ultimă oră

11 oct. 2021
Atenție mare la testele de anticorpi COVID-19! Când este necesară vaccinarea? Medicul Valeriu Gheorghiță a lansat un avertisment de ultimă oră
Dr. Valeriu Gheorghiță

Panica a pus stăpânire peste România și tot mai mulți cetățeni sunt depistați pozitiv cu Sars-Cov-2. O parte dintre oameni sunt foarte speriați și încearcă să se protejeze cât mai mult de virus. Mulți au trecut prin boală și merg să facă un test de anticorpi pentru a vedea dacă se impune sau nu vaccinarea.

În același timp, cei care au deja două dozeadministrate merg la diferite clinici pentru a-și doza anticorpii și în funcție de numărul lor se decid dăcă aleg să primească și a treia doză. Doar că este o procedură foarte riscantă. Medicul Valeriul Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare, a explicat că în acest moment nu există o metodă strandard de depistare a anticorpilor, astfel că un test de acest tip devine irelevant.

Clinicile utilizează modele diferite și s-ar putea să nu identifice chiar ceea ce trebuie. Astfel că pacientul s-ar putea să aibă impresia că are anticorpi și în realitatea lucrurile să nu stea deloc așa.

De nu sunt testele de anticorpi COVID-19 un reper

„Ceea ce ne lipsește în momentul acesta este o standardizare a metodelor de determinare a acestor anticorpi. Sunt mai multe tipuri de metode care se folosesc, metode comerciale disponibile în laboratoare. Ele nu sunt standardizate, deci nu pot fi comparate rezultatele.

Din ceea ce știm, pe metodele evaluate în studii, foarte probabil că în perioada imediat următoare se va defini acea valoare-prag a anticorpilor de la care știm că persoana respectivă are un nivel crescut de protecție, undeva la peste 85 la sută, și un nivel de la care știm că nu este protejată această persoană.

De ce trebuie să avem această valoare definită? Tocmai pentru că la un moment dat, vaccinurile vor fi comparate între ele ca eficacitate, ca eficiență, și, de asemenea, ca durată a protecției”, adeclarat Valeriu Gheorghiță la Digi24.

Ce valoare estimativă a anticorpilor asigură totuși protecție

Totuși medicul a dat și o valoarea estimativă legată de numărul de anticorpi necesari pentru a nu fi victime sigure în fața bolii. Dar a insistat pe ideea că testele nu sunt standardizate, ceea ce înseamnă că decizia vaccinării nu trebuie luată în funcție de acestea.

“În momentul acesta, se consideră o valoare-limită, o valoare-prag, de la care știm că persoana respectivă are un nivel suficient de ridicat de protecție, undeva peste 170 de unități arbitrare pe mililitru, dar repet, testele nu sunt standardizate.

Noi ceea ce determinăm prin testele obișnuite sunt anticorpii care se leagă de proteina spike, dar acei anticorpi nu înseamnă neapărat anticorpi neutralizanți. Noi determinăm practic o valoare a anticorpilor care se leagă de acea proteină, dar nu înseamnă că avem neapărat anticorpii protectori, neutralizanți, cei care blochează intrarea virusului în celulă”, a mai spus medicul.