Atenție români! Se schimbă iar modul de calcul al facturii la curent! Cât și cum vom plăti energia electrică începând cu ianuarie 2023

07 dec. 2022
Atenție români! Se schimbă iar modul de calcul al facturii la curent! Cât și cum vom plăti energia electrică începând cu ianuarie 2023

Modul de calcul al facturii la curent se schimbă din nou, iar toți românii trebuie să ia la cunoștință. Modificarea va fi implementată din 2023. Despre ce este vorba, de fapt?

Așadar, facturile la curent se vor calcula din 2023 în funcție de consumul lunar, ci nu de cel aferent anului precedent. Totodată, Ordonanța care prevede această schimbare introduce și patru plafoane de preț care se aplică în funcție de consumul de energie, dar și pentru consumatorii vulnerabili.

Un lucru care nu trebuie omis este că persoanele care nu trimit indexul la timp vor achita o medie pe ultimele trei luni. O altă prevedere a venit în ajutorul companiilor și arată că firmele din domeniu pot refuza să accepte plata în rate a facturilor la energie electrică.

Începând cu 2021, românii au plătit facturi la energie electrică în funcție de consumul mediu.

O altă modificare importantă în modul de calcul al facturii la curent

O altă modificare importantă este că facturile vor fi calculate în funcție de consumul raportat lunar de fiecare consumator. În acest context, persoanele care consumă mai puțin de 100 de kwh, vor plăti 0,68 de lei pe kwh.

Simultan, persoanele care au consum până în 255 de kwh, vor plăti 0,80 de bani, în timp ce persoanele cei care au între 255 și 300 de kwh vor plăti primii 255 de kwh la preț plafonat, iar diferența, la prețul din contract.

Nu în ultimul rând, persoanele care depășesc pragul de 300 de kwh vor plăti tot consumul la prețul din contract.